Собственикът на British Airways обмисля да започне юридически иск срещу плана за карантинна на Обединеното кралство, главният изпълнителен директор предупреди, че новите правила буквално ще торпилират връщането към полети през юли, съобщава "Ройтерс".

Уили Уолш, главен изпълнителен директор на IAG, заяви в петък пред "Скай нюз", че не е имало консултации с индустрията преди промяната на правилата и той преглежда евентуални действия с адвокати. "Писах до депутатите снощи, за да кажа, че тази инициатива фактически е ограничила възможността ни да летим през юли".

"Смятаме, че е ирационално, смятаме, че е непропорционално и обмисляме правни действия срещу това законодателство." Уолш добави, че очаква и други авиокомпании да последват примера.

Правилото за карантина гласи, че от 8 юни тези, който пристига във Великобритания от чужбина, трябва да остане под карантина за 14 дни, възпирайки хората да резервират почивки, което е огромна загуба за туристическата индустрия.

British Airways, заедно със съперници като easyJet и Ryanair, се надяваха да възобновят полетите през юли след тримесечен период, в който повечето самолети бяха приземени заради пандемията.

Всяко правно предизвикателство би било ескалация на спора с министрите, след като IAG и шефът на British Airways отказаха да присъстват на среща с министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство.

British Airways бе атакувана от депутатите в парламента по-рано тази седмица заради 12 000 съкращения на работни места, които планира да направи, тъй като пазарът с пътувания ще бъде по-малък след коронавируса.

Уолш коментира, че все още не са взети решения относно съкращенията и призова синдикатите да присъстват на консултативни срещи относно съкращенията на работните места. IAG притежава също Iberia и Aer Lingus.

14-дневна карантина и формуляр за всички пристигащи в Англия

14-дневна карантина и формуляр за всички пристигащи в Англия

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат възможност да въведат индивидуален подход