Кампания против проекта „Южен поток" започна Европейската комисия преди подписването на споразумението между италианската ENI, германската Wintershall и френската EDF, които са участници в проекта за строителството на газопровода от Русия към Европа през дъното на Черно море, пишат руски медии.

Акционерното споразумение означава гаранция за реализацията на проекта. Документът трябва да бъде подписан утре на инвестиционния форум  "Сочи-2011" в присъствието на премиера Владимир Путин. Първото количество газ в размер на 15,75 млрд кубически метра трябва да тръгне не по-късно от 2015 година. Шефът на „Газпром" Алексей Милер увери, че проектът ще върви по график.

Европейските власти обаче започнаха безпрецедентен натиск над участниците в руския проект в полза на проекта „Набуко". Москва отговори асиметрично на натиска.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер оцени руския проект като опит да се предотврати реализацията на проекта Южен енергиен коридор за доставки на газ в Европа, който цели да намали зависимостта на стария континент от руския газ.

Южният коридор предвижда доставки на газ в Европа чрез заобикалянето на Русия - от Туркменистан през дъното на Каспийско море, Азербайджан и Турция и газопровода „Набуко".

Гюнтер Йотингер предупреди Русия да не превръща газа в политически инструмент и да не оказва натиск върху Ашхабад и Баку да се отказват от Транскаспийския газопровод и проекта „Набуко".

Той даде да се разбере, че да увеличава купуването на газ от Русия Европа ще само ако частта на „Газпром" на европейския газов пазар се намали. За първи път в историята на Европейския съюз мандат за преговори получава Европейската комисия, което е израз на първа реална проява на единната енергийна политика на ЕС.

От своя страна Русия отговори на предупрежденията с твърдението, че плановете на Еврокомисията за изграждането на Южен енергиен коридор застрашават екологията на Каспийско море.

Постоянният представител на Руската федерация при ЕС Владимир Чижов заяви, че все още не е уреден правният статут на Каспийско море - конвенциите за правата над него, тъй като то принадлежи на 5 държави, четири от които преди са влизали в състава на СССР, и Иран.