На последното си за годината заседание Европейският съвет ще обсъди днес и утре темите за миграцията, тероризма и санкциите срещу Русия, предаде Ройтерс.

Очаква се да се направи значителна крачка за укрепване на външните граници на Европа.

Германия настоява за нова система за охрана на външните граници на ЕС, съобщава Ройтерс.

Вътрешният министър на Берлин Томас де Мезиер очаква Европейската комисия да предложи нови правила за защита на границите на Общността, което може да означава Европейската гранична агенция Фронтекс да поема контрол над границите, когато правителството на страна не успее да защити границите си.

За 11 месеца през 2015 година външните граници на ЕС са пресечени нелегално от 1,55 милиона души, съобщават от европейската агенция за охрана на външните граници на ЕС Фронтекс.

От агенцията отбелязва, че общият брой на нелегалните, които са пресекли външните граници на ЕС през ноември е 269 хиляди души в сравнение с 283 хиляди през цялата 2014 година.

Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция през ноември, е спаднал с повече от половина в сравнение с предишния месец – до 108 хиляди. Причина за спада е влошаването на метеорологичните условия.

За 11 месеца на гръцки острови са стъпили повече от 715 хиляди мигранти – 16 пъти повече в сравнение със същия период през 2014 година. Сирийците, афганистанците и иракчаните са основните групи.

За четвърти пореден месец е спаднал броят на мигрантите, преминаващи между Либия и Италия. 144 хиляди души са преминали от началото на годината. Най-много са мигрантите от Еритрея и Нигерия.

През Западните Балкани от януари до ноември са преминали 667 хиляди мигранти – 22 пъти повече в сравнение с първите 11 месеца на 2014 година. Повечето от тях са засечени на границите на Унгария и Хърватия със Сърбия.