Европейската комисия обяви, че отхвърля проектобюджета на Италия за 2019 г., стана ясно от неин доклад, публикуван днес.

През октомври от Европейската комисия настояха Италия да преразгледа проектобюджета си, който предвижда високи публични разходи, като поиска Рим да даде официален отговор на Брюксел до 13 ноември.

Салвини отряза Брюксел: Бюджетният дефицит остава 2,4 процента

Салвини отряза Брюксел: Бюджетният дефицит остава 2,4 процента

Не е отворен за преговори с Брюксел по темата

"Нашият анализ показва, че правилото за дълга трябва да се смята, че не е било спазено", се посочва в документа, като се допълва: "Заключението ни е, че откриването на процедура за прекомерен дефицит въз основа на дълга е оправдано."

Говорейки по темата, заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис посочи по време на пресконференция в Брюксел, че "проектобюджетът на Италия е в особено сериозно несъответствие".

Италия отхвърля исканията на ЕК за бюджета и дефицита си

Италия отхвърля исканията на ЕК за бюджета и дефицита си

ЕК греши, ако дори си помисли да наложи санкции на италианския народ, коментира Салвини

"С това, което правителството на Италия е поставило на масата, виждаме риск страната да изпадне в нестабилност", подчерта той, добавяйки, че "откриването на процедура за прекомерен дефицит е... оправдано".

По-рано вицепремиерът на Италия Матео Салвини потвърди, че правителството му няма да преговаря за параметрите, поставени в проектобюджета на страната. Той добави, че всякакви евентуални санкции срещу Рим биха били "неуважителни" спрямо италианския народ.