Вицепремиерът на Италия Матео Салвини обяви, че не е отворен за преговори във връзка с бюджетния дефицит на Италия от 2,4 процента от БВП през следващата година, въпреки че други аспекти на бюджета, по думите му, биха могли да бъдат обсъдени, съобщава "Ройтерс".

Европейската комисия отхвърли бюджета със завишените разходи за 2019 г. на Италия, защото ревизира ангажимента за намаляване на заемите, направен от предишното правителство.

Италия отхвърля исканията на ЕК за бюджета и дефицита си

Италия отхвърля исканията на ЕК за бюджета и дефицита си

ЕК греши, ако дори си помисли да наложи санкции на италианския народ, коментира Салвини

"Винаги сме отворени за диалог, можем да говорим за инвестиции, но не и за дефицита от 2,4 процента или за реформата на пенсионното законодателство", коментира Салвини.

Комисията посочва, че Италия трябва да направи повече, за да намали огромния си публичен дълг от повече от 130 процента от БВП, пропорционално вторият най-голям в еврозоната след този на Гърция.

Тя отхвърля аргумента на правителството на Италия, че чрез увеличаване на разходите в бюджета тя може да стимулира растежа и приходите, като намали дълга като дял от БВП.

Италия ще наруши правилата на ЕС за дефицита през 2020 г., предупреди Брюксел

Италия ще наруши правилата на ЕС за дефицита през 2020 г., предупреди Брюксел

3,1 на сто през 2020 г., което означава, че Рим ще наруши допустимия праг от 3 на сто

"Дългът ще намалее, ако икономиката расте", посочи Салвини, добавяйки, че хората не трябва да се съмняват в стабилността на често разделената управляваща коалиция на неговата крайнодясна партия "Лига" и антиелитисткото движение "Пет звезди".