Европейската комисия обяви, че ще отложи плана си да предложи дигитален данък в ЕС, за да не застрашава опитите за осигуряване на глобално споразумение за по-справедливо данъчно облагане, информира "Франс прес".

След "необикновен" пробив на преговорите на Г-20 в събота, "решихме да отложим работата си по предложение за дигитален налог", отбеляза говорител на ЕК, ден след като Вашингтон поиска Брюксел да отложи данъчния си план.

Щолц: Всички членове на Г-20 са съгласни с данъчна сделка

Щолц: Всички членове на Г-20 са съгласни с данъчна сделка

Министърът на финансите на САЩ: Глобалната сделка за корпоративен данък е добра за всички правителства

Срещайки се във Венеция, финансовите министри на страните членки на Г-20 одобриха план, договорен от 132 страни, да се направи основен ремонт на начина, по който мултинационалните компании, включително американските дигитални гиганти, са облагани с данъци.

Г-20 призова преговарящите да разгледат бързо останалите въпроси и да финализират споразумението до октомври.

Те одобриха резултата от преговорите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за глобална минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15 процента и да позволят на страните да облагат част от печалбите на най-големите световни компании, независимо къде се намира централата им.

Йелън: САЩ могат да въведат глобалния данък през пролетта на 2022 г.

Йелън: САЩ могат да въведат глобалния данък през пролетта на 2022 г.

Нов механизъм за облагане на големи мултинационални компании

Европейската комисия настоя, че нейният нов план за налог, който трябва да бъде представен по-късно този месец, ще съответства на договореното в ОИСР и ще засегне хиляди компании, включително европейски.

Парите, събрани от дигиталния данък, са предназначени да помогнат за плащането на плана за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро.

Три страни от ЕС, включително Ирландия, която се превърна в европейска база за множество американски компании благодарение на ниски данъчни ставки, все още не са подписали под споразумението на ОИСР.

130 страни подкрепиха споразумение за глобален минимален данък за компаниите

130 страни подкрепиха споразумение за глобален минимален данък за компаниите

Предвижда облагане на най-големите световни компании в страни, където те генерират печалби чрез онлайн бизнес, но може да нямат физическо присъствие