Г-20 постигна голям напредък в реформирането на бизнес данъка, като всеки член на клуба на големите икономики подкрепи сделка за спиране на пренасочването на печалби към убежища с ниски данъци, заяви в събота германският финансов министър Олаф Шолц.

"Днес виждаме, че всички страни, които се събират тук, ще подкрепят този международен процес в намирането на начин за минимално данъчно облагане", каза Шолц пред репортери на среща на финансовите министри на Г-20 във Венеция.

Запитан за планове за дигиталния данък на Европейския съюз, Шолц каза, че е необходимо глобално решение.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в събота, че глобалната сделка за корпоративен данък е добра за всички правителства и ще помогне за увеличаване на данъчните приходи, като сложи край на надпреварата на държавите, намаляващи корпоративните данъци.

На съвместна конференция с Шолц, Йелън каза, че не всяка държава е задължително съгласна, но добави, че опасенията на страните, които се противопоставят, ще бъдат разгледани през следващите месеци.

130 страни подкрепиха споразумение за глобален минимален данък за компаниите

130 страни подкрепиха споразумение за глобален минимален данък за компаниите

Предвижда облагане на най-големите световни компании в страни, където те генерират печалби чрез онлайн бизнес, но може да нямат физическо присъствие

САЩ, Германия и Франция изразиха увереност, че предложената глобална данъчна сделка може да преодолее политическите пречки във Вашингтон и в рамките на Европейския съюз навреме, за да бъде финализирана през октомври.

"Има още работа за вършене, но наистина се надявам, че с нарастващия консенсус сме на път към данъчен режим, който ще бъде справедлив за всички наши граждани", заяви Йелън пред репортери в кулоарите на среща на група от 20 финансови министри и централни банкери във Венеция.

Йелън е особено уверена, че Конгресът на САЩ ще приеме законодателство, необходимо за изпълнение на поне част от предложената сделка. 

Шолц заяви, че вярва, че Ирландия, Унгария и Естония ще се качат на борда.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че "няма връщане назад". "Тя ще бъде приложена и ще изградим тази международна система за данъчно облагане за 21-ви век".

Общо 132 държави и юрисдикции миналата седмица подкрепиха споразумение от две части, целящо да накара мултинационалните компании да плащат повече данъци на местата, където работят и да определя минимална корпоративна ставка.

"Ние се стремим да приложим пълноценно тази международна данъчна система не по-късно от 2023 г.", заяви Льо Мер.

Шолц и други европейски лидери се изправят пред собствени вътрешни борби за приемане на споразумението в 27-членния блок.

Досега Ирландия, Унгария и Естония отказват да се подпишат под минималния данък, създавайки потенциална пречка поради необходимостта от единодушие по данъчните въпроси в рамките на ЕС.

Комисията на ЕС работи по директива за прилагане на глобалната данъчна сделка и Шолц изрази оптимизъм, че трите страни в крайна сметка ще подкрепят сделката. Те се противопоставят на ефективен минимален данък от 15%.

Освен възможни предизвикателства за изпълнението в САЩ и Европа, има и въпроси, които предстои да бъдат решени между напредналите и развиващите се страни, както и юрисдикциите с високи и ниски данъци.

По отношение на минималния данък Льо Мер заяви, че се е договорил с Йелън и Шолц във Венеция да настоява за ставка по-висока от 15%. "Знаем съпротивата, опозицията, но си струва да се опитаме да постигнем възможно най-амбициозното ниво".

Остават също технически и политически препятствия, свързани с споделянето на права на данъчни международни фирми. Според сделката на ОИСР между 20% и 30% от печалбата над 10% от приходите ще бъдат разпределени за данъци в страни, в които мултинационалните компании генерират приходи.

"За момента имаме консенсус за 20%. Мисля, че най-доброто решение би било ниво на преразпределение от 25%, за да се отговори на опасенията на някои развиващи се страни ", каза Льо Мер.

Йелън и Шолц също разгледаха въпроса за данъците, наложени в няколко европейски държави върху цифрови гиганти като Amazon.com Inc.и Google на Alphabet Inc. Новото споразумение призовава за премахване на такива данъци.

Г7 договори 15% глобален корпоративен данък

Г7 договори 15% глобален корпоративен данък

Така ще бори нелоялни практики на компаниите за избягване на данъците