Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви, че Полша не е успяла да предложи никакви мерки, които биха отговорили на опасенията на Брюксел относно състоянието на върховенството на закона в страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Евроскептичното правителство на Полша е в конфликт с Брюксел, който многократно го критикува, че заплашва независимостта на съдебната система на страната. Полша изпрати писмо в понеделник, в което отхвърли опасенията като безпочвени, настоявайки, че нейните политики са в съответствие с правилата на ЕС.

Франс Тимерманс коментира, че Полша е на ръба на "движение в обратната посока".

ЕК стартира процедура срещу Полша за спорните съдебни реформи

ЕК стартира процедура срещу Полша за спорните съдебни реформи

Тимерманс се надява правителството в Полша "да се осъзнае"

По думите му, Полша не е предложила никакви мерки, за да отговори на предупрежденията на Европейската комисия в писмото си. Той добави, че писмото ще бъде внимателно анализирано от висшите органи на ЕС, преди да бъдат предприети каквито и да е по-нататъшни стъпки.

На 26 юли Европейската комисия заяви, че ще започне наказателна процедура срещу Полша и даде на Варшава един месец да отговори на опасенията, че предвидените реформи подкопават независимостта на съдебната система и нарушават правилата на ЕС.