Европейската комисия стартира процедурата за нарушение срещу Полша, съобщи ДПА. Поводът - спорните реформи в съдебната система в страната, които според мнозина застрашават върховенството на закона и демократичните ценности в страната.

Припомняме, на 26 юли, вторник, ЕК реши да започне "процедура за нарушение" спрямо Полша, но трябваше да изчака до официалното обнародване на закона. Тогава Комисията заплаши Полша, че ако прокара противоречивите реформи, ще бъде задействана процедурата по Член 7 от Договора за ЕС (ДЕС), а именно отнемане правото на глас на страната в Съвета на ЕС.

Брюксел заплаши Полша с "ядрената опция"

Брюксел заплаши Полша с "ядрената опция"

Независима съдебна система е съществено предварително условие

Ек е изпратила писмо до Варшава, в което иска правителството на страната да отговори на опасенията на Върховния орган на ЕС, че реформите са в противоречие с ценностите на ЕС, посочени в член 2 от ДЕС. Правителството на Полша ще разполага с едномесечен срок да отговори на писмото.

Припомняме, спорните реформи в съдебната система на Полша предвиждат министъра на правосъдието да може да наема или уволнява ръководителите на общите съдилища. Правосъдният министър ще може и да удължава мандатите на съдиите, достигнали пенсионна възраст.

Притесненията около реформите са за това, че с тези си правомощия правителството ще има контрол върху съдебната система на страната, т. е. съдебната власт няма да бъде независима. Разделението на властите (законодателна, изпълнителна и съдебна) е един от основните принципи на демокрацията и правовата държава.

Според ЕК законът е и дискриминиращ, защото въвежда и различни възрасти за пенсиониране на съдиите спрямо техния пол - жените да се пенсионират на 60-годишна възраст, а мъжете - на 65 години.

Полша заклейми "шантажа" на ЕС

Полша заклейми "шантажа" на ЕС

Особено шантаж, който не се основава на факти

Ако правителството в Полша не предостави задоволителен за ЕК отговор, Комисията може да издаде "мотивиращо становище", което ще предостави на Полша срок от 2 месеца, в които страната ще трябва да изпълни препоръките на ЕК.

В случай, че управляващите в Полша не се съобразят с препоръките в "мотивиращото становище" на ЕК, случая ще може да премине в Съда на ЕС, чийто решения са задължителни за всички държави членки.

Дуда се подписа под единия спорен полски законопроект за съдебната власт

Дуда се подписа под единия спорен полски законопроект за съдебната власт

Дава право на министъра на правосъдието да наема или уволнява ръководителите на общите съдилища

Относно това зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че ЕК все още се надява на конструктивен диалог с полското правителство. Стана ясно и че Тимерманс е изпратил писмо до външния министър на Полша, с което е поканил него и правосъдният министър на държавата членка на разговори в Брюксел.