Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен очерта три критерия за ограничителните мерки, наложени заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в страните членки на Европейския съюз.

Тя настоя, че страните членки трябва да разгледат нивата на заразяване, капацитета на здравните си системи и наличните тестове, преди да започнат премахването на ограниченията, което може да предизвика увеличение на заразените.

Тя отбеляза също, че планът на Европейската комисия не трябва да се разглежда като сигнал, че страните трябва да започнат да отменят блокадите.

Повече от половината заразени с коронавирус по света са в Европа

Повече от половината заразени с коронавирус по света са в Европа

Всеки момент заразените ще надхвърлят над 2 милиона души

По-рано Европейската комисия предупреди 27-те страни членки да са много предпазливи, докато се върнат към нормалния си живот и да основават действията си на съвети от учените.

След като Австрия, Чехия и Дания вече премахват някои от мерките, Европейската комисия представи пътната си карта на страните членки, която цели да координира излизането от блокадите, което според нея трябва да отнеме няколко месеца.

Понастоящем около 80 000 души са починали в Европа от болестта, което е около две трети от общия брой на жертвите по света.

Комисията настоя, че на тези учени трябва да се разчита да ръководят националните стратегии за отблокиране през следващите седмици и месеци.

Коронавирус: В Белгия става все по-зле, още 283 починали за денонощие

Коронавирус: В Белгия става все по-зле, още 283 починали за денонощие

Общият брой на жертвите в Белгия вече е 4 440 души

Брюксел е дълбоко загрижен за щетите, които биха могли да бъдат нанесени, ако всяка държава от ЕС наложи свой собствен курс, предвид паниката, която се създаде след първото разпространение на пандемията в Италия, с внезапни затваряния на граници, които предизвикаха големи задръствания и забрани за износ, които лишават тежко засегнатите страни от медицинско оборудване.

ЕС е много разделен в своя подход. Франция тази седмица удължи извънредното положение до 11 май, а Белгия изглежда се насочва в подобна посока. Испания също наскоро удължи извънредното си положение за още две седмици.

В проект на пътната си карта, видян от "Асошиейтед прес", Европейската комисия посочва, че облекчаването на ограниченията неизбежно ще доведе до съответно увеличаване на заразените.

Ново увеличение на жертвите на коронавируса в Италия, но спад на новозаразените до нивата от 13 март

Ново увеличение на жертвите на коронавируса в Италия, но спад на новозаразените до нивата от 13 март

Починалите от коронавирус в Италия се увеличиха с 602 днес

Предупреждава също така, че това трябва да се случи, чак когато разпространението на болестта е спаднало за известно време и когато болниците могат да се справят с повече пациенти.

Въпреки че Комисията не посочва изрично как точно страните от ЕС трябва да направят прехода, тя подчертава, че изходът от блокадите трябва да бъде постепенен.

Социалното дистанциране трябва да се поддържа и не трябва да има общо завръщане на работа.

Магазините могат постепенно да се отворят отново с възможни ограничения за броя на хората, които могат да влизат, а училищата могат да отворят отново, въпреки че комисията препоръчва по-малки класове, за да могат учениците да учат на по-безопасно разстояние един от друг.

Брюксел казва, че между всички стъпки трябва да остане празнина от около един месец, тъй като ефектът им може да бъде измерен само с течение на времето.