Франция удължава извънредното положение до 11 май. Новите мерки бяха оповестени от френския президент Еманюел Макрон в обръщение към нацията.

"Живеем в трудни времена", изтъкна той.

Френският президент увери, че осъзнава предизвикателствата, пред които са поставени французите заради изолацията - включително липсата на общуване и увеличаването на домашното насилие.

"Всеки ден бележим прогрес", отчете Макрон.

Въпреки мерките обаче епидемията във Франция продължава. Президентът все пак похвали французите за това, че спазват препоръките на властите.

"Искам искрено да ви благодаря", подчерта президентът на Франция. "Вземаме трудни решения", отчете още Еманюел Макрон. По думите му, вирусът продължава да е загадка.

Франция, както и останалите държави в света, също се нуждае от маски, предпазни облекла, дезинфектанти. Затова страната се е заела с производството на маски и те ще се продават във всички аптеки в страната. Франция е успяла да произведе 10 000 респиратора.

Трябва да продължим да осигуряваме медицинските екипи, обясни Еманюел Макрон.

Франция регистрира нови 1341 починали от COVID-19

Франция регистрира нови 1341 починали от COVID-19

Тревожни данни

Той призова мерките стриктно да се спазват през следващите четири седмици. Президентът на Франция настоя още кормилно болните и тези с други заболявания да се консултират с личните си лекари.

Макрон отново увери, че тези, които не могат да отидат на работа ще бъдат обезщетени от държавата. Франция обмисля още мерки за подкрепа на бизнеса и икономиката. Подкрепа ще има за културата, туризма, хотелиерите, ресторантьорите.

11 май ще бъде нов етап, уверен е френският президент. Той обаче мобилизира такситата и хотелите в битката с коронавируса. Макрон е убеден, че на 11 май повечето сектори на икономиката ще заработят. Франция се прощава с фестивалите си, културните прояви, затворени оставят ресторанти, кафенетата хотели - до средата на юли.

Еманюел Макрон заяви също, че на 11 май Франция ще може да тества всички граждани със симптоми на COVID-19. За тези, които са с отрицателни проби, карантината ще отпадне.

До второ нареждане границите на страната остават затворени за лица от трети страни, каза още френският президент. Той посочи, че осъзнава колко много неща вълнуват в този момент французите.

Франция тества лечение на COVID-19 с вливане на кръвна плазма

Франция тества лечение на COVID-19 с вливане на кръвна плазма

Едни от първите пациенти в страната дадоха свой "материал" за тестовете

Иска ми се да мога да отговоря на всичките ви въпроси, сподели Макрон. По думите му, французите ще трябва да продължат да живеят с вируса през следващите месеци и да действат смело и спокойно.

Държавният глава на Франция настоя гражданите на страната да останат обединени.

"Има шанс в тази криза да докажем човечността си", заяви още Еманюел Макрон. "Очакват ни по-добри и щастливи времена", подчерта той.