Брюксел се обяви срещу решението на Австрия да се присъедини към Унгария да не подписва глобално споразумение за миграцията, одобрено от повечето страни, съобщава в. "Гардиън".

Дясното правителство във Виена обяви вчера, че няма да се съгласи с глобалния пакт за миграцията, защото се опасява, че това ще доведе до "човешко право за миграция", твърдение, отхвърлено от ООН.

Унгария и САЩ вече се оттеглиха от договора, докато Полша обмисля да не подписва споразумението. Будапеща и Варшава влязоха в сблъсък с Европейския съюз във връзка с задължителните квоти за мигранти.

Австрия възнамерява да се оттегли от миграционния пакт на ООН

Австрия възнамерява да се оттегли от миграционния пакт на ООН

Има опасение и може да последва САЩ и Унгария

Говорителката на Европейската комисия коментира: "Съжаляваме за решението, което взе правителството на Австрия. Продължаваме да смятаме, че миграцията е глобално предизвикателство, при което само глобалните решения и общото споделяне на глобалната отговорност ще доведат до резултати."

Австрия е играла "изключително конструктивна и ключова роля" в преговорите, добави тя.

Австрийското коалиционно правителство, съставено от консервативната Народна партия и крайнодясната Партия на свободата, смята, че споразумението смесва правата на търсещите убежище с онези на икономическите мигранти.

Австрийският кабинет се разбра да се противопостави на всеки опит за установяване на човешко право на миграция.

Луис Арбур, специален представител на ООН по въпросите на международната миграция, заяви: "Въпросът за това дали това е оскърбителен начин да започне насърчаване на "човешко право на мигриране" не е правилен. Това го няма в текста на споразумението; няма зловещ проект за прокарване на това."

Тя определи решението на Австрия като такова, за което трябва да се съжалява и заяви, че споразумението целяло да подобри управлението на трансграничните движения на хора.

Споразумението, което не е правно обвързващо, посочва, че страните имат суверенното право да "определят своята национална политика за миграцията и техните прерогативи да управляват миграцията в рамките на тяхната юрисдикция". В него се добавя: "В рамките на тяхната суверенна юрисдикция, държавите могат да разграничават между редовния и нередовния миграционен статут".