Австрия може да последва Съединените щати и Унгария и да се оттегли от споразумението на ООН по въпросите за миграцията, позовавайки се на загриженост за суверенитета си и потенциални ограничения на свободата на собствените им действия, съобщава "Ройтерс".

Глобалният договор за безопасна, нормална и редовна миграция е одобрен през юли от всичките 193 държави-членки на ООН, с изключение на Съединените щати, които се оттеглиха миналата година.

Правителството на Унгария и премиера Виктор Орбан заяви, че няма да подпише окончателния документ на церемония през декември. Полша, която също се сблъска с Брюксел като се противопостави на националните квоти за търсещите убежище, обмисля да предприеме същата стъпка.

Унгария напуска пакта за миграция в ООН

Унгария напуска пакта за миграция в ООН

Според Сиярто, споразумението е заплаха за страната и света

"Ние разглеждаме някои от точките в това споразумение много критично. Следователно ще направим всичко, за да запазим суверенитета на нашата страна и да гарантираме, че ние като Република Австрия можем да решим сами по въпросите на миграцията", заяви канцлер Себастиан Курц.

Курц и неговия зам.-канцлер, лидерът на партията на свободата Хайнц-Кристиан Страш не коментират, кои конкретно са техните притеснения, освен това, че те засягат страни, които приемат мигранти.

"Ние сме в тесен контакт със страни като Швейцария и ние в правителството ще определим конкретен ход на действие през следващите седмици", обясни Курц и добави, че Дания е друга държава със сходни притеснения.

Швейцарското правителство обаче заяви днес, че собственият им анализ е установил, че пактът на ООН "съответства на интересите на Швейцария в областта на миграцията".

Австрия проучва до колко споразумението е задължително. 

Миграцията - основен проблем за 500-те милиона граждани на ЕС

Миграцията - основен проблем за 500-те милиона граждани на ЕС

Лидерите на ЕС опитват да преодолеят разделението по мигрантската криза, превърнала се в политическа