Лидерите на Европейския съюз се събраха в Брюксел, опитвайки се да преодолеят дълбокото си разделение по въпросите за миграцията, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че мигрантите са само малка част от това, което бяха през 2015 г., когато повече от един милион души достигнаха Европа, неотдавнашно проучване на общественото мнение показва, че миграцията е основен проблем на 500-те милиона граждани на ЕС.

Под силен натиск от гласоподавателите си, лидерите на ЕС се борят с как да споделят търсещите убежище в блока. В неуспеха си да постигнат съгласие, те затягат контрола за мигрантите и външните си граници. 41 000 бежанци и мигранти са стигнали до ЕС тази година, според данни на Норвегия.

Затваряне на границите и преминаване през пунктове иска Борисов в Брюксел

Затваряне на границите и преминаване през пунктове иска Борисов в Брюксел

България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск

Ето и коментарите на европейските лидери:

Германският канцлер Ангела Меркел: Една голяма част от днешните дискусии ще бъдат защитата на външните граници и как ще намалим незаконната миграция към Европа. Ще има и дискусия за вторичната миграция, как да се отнасяме справедливо помежду си в Шенген, как можем да намерим разумен баланс .

Обсъждаме това с оглед на Европейския съвет. Но ние знаем, че за Европейския съвет, за съжаление, няма да имаме пълно решение на въпроса за миграцията. Ето защо ще има двустранни и тристранни споразумения, как можем да си помагаме един друг. Това търсене на "modus vivendi" и продължаване на работата по създаването на общо европейско решение е в центъра на днешните разговори. Работата ще продължи и през следващите дни. Днес е консултативна и работна среща. Това е първият обмен. Но по отношение на въпроса: можем ли да постигнем двустранни и тристранни споразумения през следващите дни, тази среща е много важна. 

Италианският премиер Джузепе Конте: Ние сме тук, за да представим италианското предложение - изцяло ново италианско предложение, базирано на нова парадигма по въпроса за миграцията. Тя се нарича "Европейска многостепенна стратегия за миграция". Има шест условия и 10 цели. Тя има за цел да предложи точна политика за регулиране и управление на миграционните потоци по ефективен и устойчив начин. Това предложение е насочено към преодоляване на Регламента от Дъблин. Нека не забравяме, че регулирането се основава на логика, основаваща се на извънредни ситуации, докато в действителност искаме да решим проблема структурно. Нашето общество иска това. 

Френският президент Еманюел Макрон: Ние сме тук за работна среща преди Съвета, която ще се проведе в края на седмицата, във важен момент за нашия Европейски съюз, нашата Европа.

От 2015 г. насам Европа е преминала и все още е подложена на силен миграционен натиск и сега успяхме, благодарение на съвместната ни работа, да намалим тези потоци в Европа. Това е политическа криза, главно сега в Европа, по тази тема. Нуждаем се от няколко ясни и прости идеи, за да решим това. Първо, имаме ценности, те са нашата основа и всеки път, когато ги предаваме, правим нещата още по-лоши. Европейските ценности са зачитането на човешките права и правата на отделните хора, това е уважението към другите държави, тяхната почтеност и солидарността, които ни държат заедно.

Решението, което трябва да намерим, е европейско решение, което може да бъде изградено само чрез сътрудничество между държавите-членки на Европейския съюз. Дали това е сътрудничество между 28-те или между няколко държави, които решават да вървят заедно. По тази тема сътрудничеството изисква отговорността на всички и духът на солидарност да споделят тежестта и натиска, които някои хора изпитват.

Франция няма уроци, които да научи, ние сме втората страна, която приема тази година кандидати за убежище. И в това настроение искам да вървим напред с всички колеги, които са готови да предложат решение, което зачита нашата история, нашите права и ни позволява да постигнем напредък. Ние също трябва да търсим ефективност.

Решението, което предлагаме, трябва да ни позволи да се борим с нелегалната миграция, да намалим потоците нелегални имигранти и да ги правим по хуманен начин.

Методът, който ще приемем днес, този, за който Франция настоява през изминалите седмици, има за цел да работи съвместно по отношение на страните на произход или транзит, които са извън ЕС. Всъщност вече започнахме и дава първите резултати. Ще продължим с Либия, други африкански държави, Балкани или Азия.

Също така трябва да защитим по-добре нашите граници. С повече инвестиции във "Фронтекс", както и решения, като това, което споделихме вчера с ръководителя на испанското правителство, с тези платформи, предложени от ООН.

Също така трябва да имаме правилната организация сред държавите-членки на ЕС, за да разпределяме тежестта. В момента има криза на т.нар. вторични движения. Това са хората, които са влезли в Шенгенското пространство и в този момент е важно да променим някои текстове. Единият, по отношение на процедурите за предоставяне на убежище, който се обсъжда, реформираме процедурите от Дъблин и споразумения, които да направят системата ни по-ефективна.

Това исках да кажа преди тази среща, която е само работна среща преди Съвета. Нека никога не забравяме кои сме и откъде идваме. Нека никога не забравяме нашите принципи и нашите ценности, в това отношение аз няма да бъда гъвкав. И нека потърсим ефективност, защото ние сме гарантите на нашите страни и на сближаването на хората и на Европа, за която ни е грижа. 

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел: Не става дума за оцеляването на канцлер, а за намиране на общо решение на обща политика за миграция и убежище в Европа.

Испанският премиер Педро Санчес: Нашата позиция е, че Испания изпълнява своите ангажименти. Разбира се, че сме ангажирани с Европейския съюз, ние сме готови да постигнем общ отговор каквото е глобално предизвикателство с миграционните потоци, идващи особено сега от Западното Средиземноморие и ние ще поискаме подкрепа от нашите другари, други държави-членки, за да контролираме по-добре потока, от който страдаме в Западното Средиземноморие.

Датският премиер Ларс Локе Расмусен: Това е среща за решаване на европейската криза. Все още имаме миграционен натиск върху Европа, който все още не е решен, въпреки че постигнахме огромен напредък през последните няколко години. Ако погледна това от датска гледна точка, сега имаме най-ниския брой спонтанно търсещи убежище за последните девет години. Това, разбира се, се дължи на мерките, взети в Дания, но също и на европейските мерки като например споразумението между ЕС и Турция. Аз съм много доволен, че сега обсъждаме все повече и повече външната част на това. Преди година говорихме главно за това как да местим проблема между европейските държави. Сега има редица идеи, как можем да решим проблема в тясно сътрудничество с тези страни, например в Африка, страните на произход.

Белгийският премиер Шарл Мишел: Това, което е важно за Белгия, да се контролират външните граници на Европейския съюз. Това е предпоставка за гарантиране на свободното движение на хора в Шенгенската зона. Вторият важен момент днес е да се изясни какви са потенциалните условия за горещи точки и приемни центрове в съответствие с международното право. Трето и много важно е да постигнем споразумение по Дъблин, за да гарантираме солидарност и отговорност.