Има три неща, които да се направят за решаване на мигрантската криза, за които ще настоявам на срещата на лидерите днес. България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск, коментира премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където представители от няколко държави в ЕС участват в неформална работна среща по миграцията.

"Незабавно затваряне на границите и преминаване само през пунктовете. Мигрантите, които са вече са в ЕС, да бъдат върнати там, откъдето са избягали. Да се работи по споразуменията с трети страни в близост до зоните на конфликти, където да подпомагаме грижата за бягащи от войната в изнесени центрове", обясни Борисов.

Паниката не е добър съветник, повтаряме нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС и не само от тях, добави българският премиер.

ГЕРБ отсече: Нинова спекулира - няма тайни преговори за мигрантите

ГЕРБ отсече: Нинова спекулира - няма тайни преговори за мигрантите

БСП завиждали на ГЕРБ

Според Борисов, добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС се дължат както на добрата работа на гранична полиция и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция.

Той обясни, че както страните в ЕС, така и държавите от Западните Балкани трябва да бъдат защитени. Той ще настоява като председателстващ Съвета на ЕС да бъде намерено съгласие между всички държави-членки по темата с миграцията.

Борисов допълни, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.

В срещата участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция. Целта е участниците да се обединят около виждането за общи действия и да се преодолеят дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията в навечерието на Европейския съвет в края на следващата седмица.

Нинова изригна: За Борисов мигрантите са средство за подобряване на демографията ни

Нинова изригна: За Борисов мигрантите са средство за подобряване на демографията ни

Борисов безрезервно слушал Меркел