Корнелия Нинова спекулира - няма тайни преговори за мигрантите. Това коментира вътрешният министър Валентин Радев по време на извънреден брифинг в централата на партия ГЕРБ.

Поводът за недоволството му е изказването по-рано днес на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че за министър-председателя Бойко Борисов мигрантите са средство за подобряване на демографията ни.

"Това е спекулация от страна на Нинова и затова отговарям", възмути се Радев.

Той изрази възмущението си от думите на Нинова за водени тайни разговори по въпроса с мигрантите. Припомняме, днес в Брюксел се провежда спешна минисреща на върха на ЕС по въпроса с мигрантите. В петък Борисов отиде в парламента, за да разясни за какво ще настоява страната ни.

Нинова изригна: За Борисов мигрантите са средство за подобряване на демографията ни

Нинова изригна: За Борисов мигрантите са средство за подобряване на демографията ни

Борисов безрезервно слушал Меркел

"Какви тайни разговори им се привиждат", учуди се Радев и визира нееднократно заявяваната позиция на България за връщане на икономическите мигранти в страните по произход и даване на убежище единствено на бягащите от война.

"Какво правим, ако влязат у нас толкова много, колкото има в съседна Гърция - 50 хиляди мигранти? Това ще ни срине социалната система. Затова ГЕРБ е създал правила. Затова има Постановление 208 - тази наредба. Къде имат забележка по тази политика?

Ние стотинка няма да вземем срещу мигранти в България. Защо те се опитват пак да внушават онези неща, които внушаваха по време на служебното правителство", запита още Радев.

"Ние не сме зверове тук", изригна Радев във връзка с настаняването на бягащите от война и възможността те да получават социална и здравна грижа.

Относно приетите у нас мигранти, които се нуждаят от закрила и убежище, стана ясно, че досега сме приели 200 души от Италия и 50 от Гърция. "В Гърция има 50 000 - у нас буквално няма такива", коментира Радев.

Наредбата - въпросното Постановление 208, предвижда какво правят кметовете на населени места, където се приемат бежанци.

"Ще им предоставяте здравни, социални грижи - ама естествено! Те животни ли са - тя милост няма ли към тях. Това са правилата", възмути се още вътрешният министър по повод изказването на Нинова.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов допълни, че в днешните изявления на председателя на БСП нямало нищо истинно. Той припомни как бе отменено Постановление 208 от служебния кабинет и пълното наименование на постановлението: "За приемане на наредба за условията и реда за сключване и сформиране, прекратяване на споразумение за интеграция на бежанци с предоставена международна закрила".

Кирилов изтъкна, че става въпрос за бежанците, а не за икономическите имигранти.

Той напомни на левицата, че към момента бежанските лагери в България са празни и изтъкна, че това е резултат от политиката, която води правителството на ГЕРБ. Кирилов заподозря завист и ревност от страна на опозицията за това, че се справят добре.

МВР шефът информира лидера на БСП, че вече са усвоени 75% от средствата, които бяха отпуснати в размер на 160 млн. евро за оградата с Турция.

По думите му, ГЕРБ създавали правила, а БСП ги рушали и заподозря като мотив за изказванията им някаква форма на завист.

Борисов не дава трасе за връщане на мигранти у нас

Борисов не дава трасе за връщане на мигранти у нас

За това ще настоява пред Съвета по миграция на ЕС

Вътрешният министър засегна и темата за битовата престъпност, след като тя бе коментирана от лидера на БСП. В изказването ѝ МВР трябва да назначи 6 000 полицаи във всички малки населени места.

"Няма такова нещо. За никакви 6 000 полицаи не сме говорили", заяви Радев. Като аргумент той припомни заложено в управленската програма, като цитира дословно - полицейско присъствие във всяко населено място. Териториално преразпределение на кадровия ресурс с цел увеличаване на униформения полицейски състав в малки и средно големи населени места чрез назначаване на поне 1000 униформени служители на полицията и жандармерията.

"Ние сме назначили 1 700. От тях са напуснали около 600, т. е. пак сме над 1000 и в момента с полицейски правомощия. Там са създадени 630 по места - мобилни групи. Това е другото, което сме направили. 3000 проверките, които са направени. Получили сме 430 сигнала за престъпления. Тази система работи", увери Радев.

Той коментира и твърдението, че МВР и изобщо ГЕРБ се оттегля от сигурността. "Как може да го каже човек, който е присъствал в политиката. ГЕРБ като идва слага правила. Ние сме тези, които създадохме четирите закона за всички служби", коментира вътрешният министър.

"Ние създаваме само правила - и това трябва да го знаете", настоя Радев.

Относно вота на недоверие по темата сигурност и предстоящият дебат във вторник, Радев заяви, че единственият резултат, който очаква, е, че по време на вота ще имат възможност да кажат истината. "Това е най-голямата полза за мен лично - да се чуе истината", категоричен бе Радев.