Европейската комисия разкритикува инцидент в Сърбия, която е кандидат за членство в Европейския съюз, след като сръбският депутат ултранационалист Воислав Шешел стъпка знамето на Хърватия в сръбския парламент, съобщава "Ройтерс".

Инцидентът накара делегация от съседна Хърватия, която е член на ЕС от 2013 г., вчера да преустанови посещението си в Сърбия, което трябваше да бъде част от усилията за подобряване на отношенията между двете страни.

"Това, на което станахме свидетели вчера, не принадлежи на демократична институция", изтъкна говорителят на ЕК, добавяйки: "Всъщност това е неуважително към демократична институция, представляваща гражданите и всички онези, които работят за добросъседски отношения и регионално сътрудничество."

Европейската комисия оказва натиск за разширяване на ЕС към Западните Балкани, които все още са белязани от наследството на етническите войни, водени през 1990-те години, довели до разпадането на Югославия.

Отношенията между Белград и Загреб са изострени, откакто Хърватия води война за независимост с контролираните от Сърбия югославски сили, в която бяха избити около 20 хил. души.

Шешел, който е ръководител на Сръбската радикална партия, грабна знамето в зала пред пленарната зала в Белград, хвърли го на пода, стъпка го и се опита да го разкъса, докато псуваше. Хърватската делегация е наблюдавала цирка.