Европейският съюз подкрепи открито проевропейския кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон за балотажа в неделя, опасявайки се от заплахата, която представлява отявления евроскептик Марин льо Пен, съобщава "Франс прес".

Множество най-високопоставени фигури в Брюксел, начело с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, нарушиха обичайния протокол да не се намесват в национални избори и открито подкрепиха бившия инвестиционен банкер срещу водача на крайната десница Льо Пен.

В коридорите на властта в Брюксел Макрон е разглеждан като нещо повече от просто защита на фронтовата линия срещу популизма, получил силен тласък с Брекзит и възходът на Доналд Тръмп в САЩ.

За мнозина 39-годишният центрист представлява дъх свеж въздух, който може да предложи на разтърсвания от години от различни кризи ЕС изключително необходим шанс да продължи с обединяващи нови проекти.

"Ние му стискаме палци", подчертал високопоставен чиновник в Брюксел пред АФП, който е пожелал да остане анонимен.

Телевизионният дебат на Макрон с Марин льо Пен в сряда е бил "наблюдаван масово" по високите етажи на властта в европейските институции, "включително от нефренски колеги", посочил еврочиновникът.

"Разбира се, ние гледаме положително на Макрон. Имаме усещането, че можем да работим с Макрон, защото неговият проект не е да унищожи ЕС, както е случаят с Льо Пен", добавил той.

Тази седмица главният преговарящ на Европейската комисия по Брекзит и бивш френски министър Мишел Барние заяви, че ще гласува за Макрон, посочвайки, че Франция щяла да "остане европейска", ако той е президент.