Шефът на контраразузнаването на Австрия обяви, че е удовлетворен от това, че столицата на Европейския съюз Брюксел сега е по-голямо свърталище на шпиони в сравнение с Виена, въпреки че стотици чуждестранни агенти все още работят под дипломатическо прикритие в австрийската столица, съобщава "Ройтерс".

Виена отдавна е известна като гореща точка за шпионаж, но официални лица рядко коментират темата. По време на Студената война австрийската столица беше приблизително на час път от Желязната завеса и по този начин беше предпочитано място за "слухтене" близо до комунистическия източен блок. Градът беше разделен на четири сектора между съюзниците от Втората световна война до 1955 г., подобно на Берлин.

Днес наличието на център на Организацията на обединените нации (ООН), включително Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), означава, че много страни имат посолство в Австрия плюс две допълнителни дипломатически мисии.

Това голямо присъствие означава повече позиции, предлагащи прикритие за шпиони и дипломатически имунитет.

"Доволен съм, че Брюксел вече изпревари Виена и вече има по-голяма гъстота на т. нар. разузнавателни служби извън ЕС в Брюксел, отколкото тук", коментира на конференция Петер Гридлинг, който е ръководител на контраразузнавателната служба на Австрия.

"Ние говорим за общност от стотици хора. Но по-малко от 1000", уточнил Гридлинг, след като е бил запитан колко чужди агенти работят в дипломатическите мисии. Той е отказал да бъде по-конкретен.

Гридлинг е представил годишен доклад за дейността на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма, която той ръководи. В доклада се посочва, че броят на разузнавачите, изпратени в дипломатическите мисии в Австрия, остава "висок", а Австрия е "предпочитан район за операции".

Основното летище на Виена беше мястото на размяна на шпиони между Русия и САЩ през 2010 г. Един от разменените агенти беше Сергей Скрипал, някогашен полковник от руското военно разузнаване, който е работил като британски двоен агент.

Великобритания обвини Москва за отравянето на Скрипал с нервнопаралитично вещество, както и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март.