Ръководителят на Чечня знае къде да отиде, за да разреши проблемите си. Така отговори ръководителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов отговори на искането на Рамзан Кадиров, който предложи САЩ да премахнат санкциите срещу семейството му в замяна на украински затворници, съобщава УНИАН.

"Ако човек иска да реши нещо, той знае как и към кого да се обърне. Ако не знае, ще му кажат. Да искаш чрез медиите "Премахнете санкциите от семейството ми от трети страни" и "Дайте ми моите коне", които между другото се намират в друга държава - това е малко странно", каза той.

Кадиров предлага 20 украински военнопленници срещу сваляне на санкции

Кадиров предлага 20 украински военнопленници срещу сваляне на санкции

Той направи предложението си по време на събор на силите за сигурност в Грозни

Припомняме, че по-рано в петък Рамзан Кадиров обяви, че е готов да се откаже от украински пленници в замяна на премахване на санкциите срещу членовете на семейството му.

Ръководителят на Чечня направи предложението си да освободи пленени украински войници по време на събор на силите за сигурност в Грозни, където пристигна бившият инспектор на ООН за наблюдение на ликвидирането на иракските оръжия за масово унищожение Скот Ритър.

"Имаме затворници, които взехме в Донецка и Луганска. Предавам на нашия гост. Ако премахнат санкциите от майка ми, дъщерите ми, невинни хора, коне, освен мен, тогава ще се откажем от тези хора", цитират руските агенции Кадиров.

Кадиров е дал на Ритер списък с пленени украински войници, показал му е и видео с пленени украинци, в които се повтарят думите с предложението на Кадиров. Добавят се обаче и самолети с наложени санкции. Става въпрос за 20 украински пленници.

Санкциите спрямо Кадиров и членове на неговото семейство бяха въведени през септември 2022 година, а през август 2023 година САЩ наложиха санкции и спрямо неговата майка, Амани Кадирова, и фонда, която тя ръководи. Кадиров и друг път е настоявал САЩ да свалят санкциите върху неговата майка, настоявайки че тя се занимава с благотворителна дейност. Кадиров е и заплашвал Америка, ако това не бъде направено.

Един от аргументите на Държавния департамент да въведе санкции на фонд "Ахмат Кадиров" е, че той се използва от семейството на Кадиров за патриотично превъзпитание на украински деца в лагери в Грозни.