Сред действително вземащите решения в Руската федерация само няколко са за воденето на война в Украйна.

Това каза началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в интервю за ТСН, цитирано от "Укринформ".

"Сред тези, които действително вземат решения там, останаха малцина тези, които се застъпват за война в буквалния смисъл. Всички разбират, че това е колапс и колкото по-бързо свърши, толкова по-добре", каза той.

Отговаряйки на въпроса дали руското правителство се засилва или не след събитията около групата "Вагнер" и нейния лидер Евгений Пригожин, Буданов отбеляза, че всичко, като се започне от юнския метеж и се продължи с последвалите събития, очевидно не е в полза на руското ръководство.

Според него позицията на президента Владимир Путин по никакъв начин не е била засилена от факта, че генерали като Сергей Суровикин и други са били отстранени от постовете си.

"Това, че те се отстраняват или, както се вижда от примера на Теплински, се сблъскват с опити да бъдат отстранени на фона на вътрешни разправии, това определено не е в полза на Руската федерация. Нека го кажем направо: това е добре за нас. Фактът, че командващият, който каза истината за реалното положение на руските въоръжени сили в тази война, беше изпратен да ръководи група войски в Сирия, ами... Можем само да аплодираме това. За нас това е страхотно, " каза шефът на ГУР.

Отговаряйки на въпроса дали някой си държи ръцете вързани при положение, че Путин не може да бъде ликвидиран физически, Буданов каза, че не някой си държи ръцете вързани, а собственият си мозък.

"Трябва да обмислите всички стъпки. Кое е по-изгодно за нас - да го убием или да му позволим да довърши Русия? И какво ще стане, ако опитът се окаже неуспешен и какви последствия ще доведе до това? комбинацията от тези фактори, довела до това, което виждате сега", каза Буданов.

На въпрос дали украинците ще могат да са сигурни, че след края на войната няма да си отиде Путин, а някои негови двойници, шефът на военното разузнаване изрази мнение, че това вече е проблем на руснаците - да намерят за какви глупаци ги смятат властите.

Буданов: Дроновете, използвани за атаката в Псков, са пуснати от територията на Русия

Буданов: Дроновете, използвани за атаката в Псков, са пуснати от територията на Русия

Според Буданов в резултат на атаката са унищожени два транспортни самолета Ил-76, а още четири са повредени

"Kаква ще е разликата, ако условният лидер на Русия е някой друг? Да, има жажда за справедливост, разбирам всички. Но от какво се нуждаем най-много сега? Нуждаем се от победа", каза Буданов.

Както беше съобщено по-рано, Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление, заяви, че чистките в руското военно ръководство ще продължат.