Германският издател на специално анотирано издание на "Моята борба" на Адолф Хитлер обяви, че продажбите са отбелязали бум след пускането на книгата на пазара преди година, съобщава БиБиСи.

Около 85 хил. немскоезични копия на антисемитския нацистки манифест са били продадени. Издателят Андреас Виршинг изтъкнал, че "данните ни изумиха". Той е директор на Института за съвременна история (IfZ) в Мюнхен.

В края на януари IfZ ще стартира шестия тираж. Книгата съдържа критични бележки от учени.

За разлика от изданията от нацистката епоха, изданието на "Моята борба" на Института за съвременна история е с обикновена бяла корица - без снимка на Хитлер. Свастиката и другите нацистки символи са забранени в Германия.

Виршинг уточнил пред германската информационна агенция ДПА, че IfZ планира по-кратко френскоезично издание. "Но две трети от нашите коментари ще бъдат преведени" за него, допълнил той.

Първият тираж в Германия през 2016 г. е 4000 екземпляра.

Решението да бъде преиздадена провокативната книга е било разкритикувано от еврейски общности.

"Моята борба" първоначално е била отпечатана през 1925 г. - осем години преди Хитлер да дойде на власт.

Книгата подробно изяснява расистките идеи, които нацистите прилагат на практика по-късно, включително очерняне и потисничество на евреи и славяни.

След като нацистка Германия беше разгромена през 1945 г., силите на съюзниците предават авторското право върху книгата на германската провинция Бавария. Съгласно германското право авторското право трае 70 години.

Въпреки че правителството на Бавария притежава авторските права, препечатването на книгата е било забранено. Ала авторското право изтече преди година.

Виршинг коментирал, че неговият институт се е заел с издаването на "Моята борба" най-вече по причина, че би било безотговорно просто да се позволи този текст да бъде разпространяван от симпатизанти на нацизма.