Германските депутати подкрепиха предоставянето на по-нататъшна военна подкрепа за Украйна в четвъртък, почти две години след инвазията на Русия, но отхвърлиха призива на опозицията за доставяне на крилати ракети Taurus с голям обсег на Киев, предава Ройтерс.

Германия е вторият по големина донор на военна помощ за Украйна във войната й с Русия, но канцлерът Олаф Шолц устоя на вътрешния и външния натиск да достави ракетите Taurus, страхувайки се от международна ескалация на конфликта.

"Русия на (руския президент Владимир) Путин е и ще остане най-голямата заплаха за сигурността на Европа в обозримо бъдеще", каза министърът на отбраната Борис Писториус пред долната камара на Бундестага, добавяйки, че Германия ще й противодейства "с цялата си сила".

Предложението, внесено от коалицията на социалдемократа Шолц, включваща също Зелените и про-бизнес партията на свободните демократи (СвДП), се ангажира с доставката на "допълнителни оръжейни системи и боеприпаси с голям обсег", но не споменава конкретно Taurus.

Повишавайки натиска върху Шолц, консервативната опозиция внесе предложение, изрично призоваващо за доставката на крилатите ракети, които биха могли да дадат на Украйна способността да причини значителни щети по-дълбоко в окупираната от Русия територия.

Подчертавайки разделенията в коалицията на Шолц, председателят на парламентарната комисия по отбрана Мари-Агнес Щрак-Цимерман от СвДП гласува за предложението на опозицията.

Бундестагът отхвърли пращането на Taurus на Украйна

Бундестагът отхвърли пращането на Taurus на Украйна

178 народни представители са гласували "за", а 485 "против" прехвърлянето на крилати ракети