Предполагаеми ислямистки бунтовници са отвлекли 50 души, предимно жени, в Североизточна Нигерия тази седмица, казаха местни власти в сряда, цитирани от "Ройтерс". 

Бойците на Боко Харам и Ислямската западноафриканска провинция (ISWAP) са действали главно в щата Борно на североизток, нападайки цивилни и силите за сигурност.

Последният инцидент се е случил в понеделник в отдалечения район Гамбору, който граничи с Чад и Камерун, каза служител на Обединената цивилна оперативна група, която помага на армията да се бори с джихадистите.

Служителят, който отказа да бъде назован, защото не е упълномощен да говори с медиите, каза, че група от най-малко 50 души от лагер за вътрешно разселени лица е отишла да събира дърва за огрев на брега на езерото Чад, където е известно че ISWAP оперират.

Те били издебнати от въоръжени мъже и накарани да вървят през храсти пътеки към съседен Чад, каза служителят, добавяйки, че три от отвлечените жени са успели да избягат.

Баркиндо Сайду, ръководител на агенцията за спешна помощ на Борно, каза, че пътува до района, за да оцени ситуацията, но все още не е готов да обяви хората за изчезнали.

Агенцията отговаря за лагерите, в които са настанени хиляди нигерийци, разселени от бунтовниците.

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Достъпът до храна остава ограничен поради военните действия и повредената инфраструктура