Гладът в Судан се задълбочава в резултат на войната, която избухна миналия април, като три пъти повече хора са изправени пред невиждани нива на глад, предава "Ройтерс".

Хората се борят за достъп до храна в столицата Хартум и в размирния район Дарфур, като намалените доставки и прекъснатите комуникации значително усложняват усилията на хуманитарните агенции и местни доброволци.

"Намираме се в сериозна опасност от епичен, библейски глад в Судан", каза Ян Егеланд, ръководител на Норвежкия съвет за бежанците, в интервю след посещение в лагери в Чад в средата на февруари, където сега пребивават над половин милион судански бежанци.

Въпреки усилията на доброволци да осигурят храна, достъпът до нея остава ограничен поради военните действия и повредената инфраструктура. Войната, която избухна през 2019 г., отприщи вълни от етнически убийства и масови разселвания, които допълнително усложняват ситуацията в страната.

ООН: 170 000 суданци са избягали в Южен Судан от войната

ООН: 170 000 суданци са избягали в Южен Судан от войната

Повече от 4 милиона души са разселени от 15 април насам

Ситуацията в столицата Хартум става все по-тежка, където 2800 души са блокирани във военна зона между враждуващите фракции, съобшиха доброволци и свидетели, цитирани от "Ройтерс".

Недостигът на храна принуждава хората да търсят провизии под прикритието на нощта, а някои се налага да пият непреработена вода от Нил. Общите кухни, които са основен източник на храна, спират дейността си поради липсата на ток и прекъсванията в комуникациите.

Спорадичният достъп до интернет позволява на доброволците да продължат разпределението на храна с помощта на системата Starlink на Илон Мъск. Въпреки това, малко международна помощ пристига в страната, тъй като хуманитарните агенции се сблъскват с препятствия при получаване на разрешителни от властите.

Ситуацията е особено критична в региона на Дарфур, където липсата на достъп до храна и медицинска помощ води до сериозни здравни проблеми, особено за децата. Разселените са изправени пред изключително тежки условия за оцеляване, като много от тях се борят да набавят храна за своите семейства.

Судан опроверга WSJ за иранска военна база в страната

Судан опроверга WSJ за иранска военна база в страната

Нови политики, но без сближаване с Техеран