Буркина Фасо поиска от Франция да изведе войските си от страната в рамките на един месец, става ясно от дипломатическо писмо на властите в Буркина Фасо до Париж, получено от АФП.

В неделя президентът Еманюел Макрон заяви, че Париж очаква разяснения от Буркина Фасо, след като военният режим на африканската страна заяви, че иска френските войски да напуснат страната в рамките на един месец.

Макрон призова за "много предпазливост", като заяви, че има "голямо объркване" във връзка с изказванията, съобщени в медиите, и заяви, че лидерът на военната хунта Ибрахим Траоре трябва да заеме публична позиция. "Очакваме разяснения от страна на г-н Траоре", каза той пред репортери.

Ислямисти отвлякоха над 50 жени в Буркина Фасо

Ислямисти отвлякоха над 50 жени в Буркина Фасо

Това е първият подобен случай в страната

Писмото на Министерството на външните работи от миналата сряда прекратява споразумението от 2018 г., съгласно което френските войски бяха разположени там, и определя срок от един месец за тяхното напускане.

АФП получи писмото от дипломатически източник от Буркинабе, който не можа да каже дали Франция е потвърдила получаването на писмото.

Запитани за писмото, от канцеларията на френския президент заявиха, че все още очакват потвърждение на позицията на Буркинабе на "най-високо ниво", като повториха изявлението на Макрон от по-рано в неделя.

Държавната информационна агенция на Буркина Фасо съобщи подробности за искането късно в събота, а източник, близък до правителството, потвърди информацията им пред АФП.

Източникът уточни, че "не става въпрос за прекъсване на отношенията с Франция. Уведомлението се отнася само до споразумения за военно сътрудничество".

Буркина Фасо поиска отзоваване на френския посланик в страната

Буркина Фасо поиска отзоваване на френския посланик в страната

Експулсирането сигнализира за влошаване на отношенията между Буркина Фасо и бившия колонизатор Франция

Франция има 400 войници от специалните сили, разположени в управляваната от хунтата Буркина за борба с джихадистки бунт, но през последните месеци отношенията се влошиха.

Откакто сегашният военен режим пое властта през септември, се проведоха няколко демонстрации с призиви за напускане на френския посланик и на френските войски там.

Има признаци, че Буркина Фасо, подобно на съседката си Мали, се насочва към Русия като партньор.