Френското външно министерство съобщи, че е получило писмо от властите на Буркина Фасо в края на декември с искане за отзоваване на френския посланик от страната, информира Ал-джазира.

Наистина получихме писмо от преходните власти на Буркина. Това не е стандартна практика и нямаме публичен коментар, който да направим в отговор, заяви говорителката на френското външно министерство.

Посолството в Уагадугу отказа да направи коментар по случая.

Очевидното експулсиране сигнализира за по-нататъшно влошаване на отношенията между Буркина Фасо и бившия колонизатор Франция, която поддържа силни връзки с други бивши колонии в Западна Африка и разполага със специални сили, разположени там.

Протестите на противниците на военното присъствие на Париж се увеличиха миналата година, отчасти свързани с възприеманата неефективност на Франция в борбата с въоръжените групировки, които разпространиха сферата си на влияние през последните години от съседно Мали.

Продължителната несигурност доведе до политическа нестабилност и военни преврати в Мали - през август 2020 г. и май 2021 г. - и в Буркина Фасо - през януари и септември 2022 г.

След втория преврат в Уагадугу правителството на Буркина обвини Франция, че подкрепя сваления военен лидер Пол-Анри Сандаого Дамиба в планирането на контрапреврат.