Буркина Фасо изгони две френски журналистки, работещи за вестниците Le Monde и Liberation, съобщиха двата вестника в неделя, обвинявайки властите, че се стремят да задушат свободата на словото с ескалиращи репресии срещу чуждестранните медии, предава Ройтерс.

От Liberation заявиха, че кореспондентката им Агнес Фавр и Софи Дус от Le Monde са пристигнали в Париж рано в неделя, след като са били привикани отделно за разпит от военните власти в петък и по-късно уведомени за експулсирането им.

Двете дами са "журналисти с перфектна почтеност, които са работили в Буркина Фасо законно, с валидни визи и акредитации... Ние категорично протестираме срещу тези абсолютно неоправдани експулсации", пише Liberation в редакционно изявление на уебсайта си.

Засега няма коментари нито от властите в Буркина Фасо, нито от френското външно министерство.

Отношенията между Париж и Уагадугу се влошиха рязко, след като военните на Буркина Фасо завзеха властта с преврат миналия септември. Оттогава хунтата нареди на френските войски да се изтеглят от страната и спря излъчването на френското радио RFI и телевизионния канал France 24.

"Тези две експулсирания бележат ново голямо препятствие в свободата на информиране за ситуацията в Буркина Фасо", каза директорът на Le Monde Жером Фенолио в изявление.

Репортажите на Дус "очевидно в крайна сметка изглеждат непоносими за режима на Ибрахим Траоре ", каза той.

От Liberation заявиха, че скорошно разследване на Фавр за деца и юноши, за които се твърди, че са били убити във казарми, вероятно не се е харесало властите.

"Тези ограничения върху свободата на информацията са неприемливи и са знак за сила, която отказва да позволи действията й да бъдат поставени под съмнение", се казва в съобщението.

Буркина Фасо е една от няколкото западноафрикански държави и бивши френски колонии, които се борят с терористични ислямски групировки, пуснали корени в съседно Мали и разпространили се в региона през последното десетилетие. Хиляди бяха убити и над два милиона бяха разселени в района на Сахел на юг от Сахара въпреки присъствието на чужди войски, включително от френски.

Разочарованието от неуспеха на властите да възстановят сигурността стимулира антифренските настроения и помогна за осъществяването на два военни преврата в Буркина Фасо и два в Мали от 2020 г. насам.

Кървавото насилие в Буркина Фасо се разраства

Кървавото насилие в Буркина Фасо се разраства

Ислямистите са в атака