Военният лидер на Буркина Фасо заяви в петък, че няма прекъсване на дипломатическите отношения с Франция, която той помоли да изтегли силите си, и отрече в страната да има руски наемници на Вагнер.

Бившата колониална сила Франция има специални сили, базирани в Уагадугу, но присъствието им е подложено на интензивен контрол с нарастването на антифренските настроения в региона, като Париж оттегли посланика си в Буркина заради исканията на хунтата.

"Край на дипломатическите споразумения, не!" Капитан Ибрахим Траоре заяви в телевизионно интервю пред буркински журналисти. "Няма прекъсване на дипломатическите отношения или омраза към определена държава", добави той.

Траоре отрича в Буркина Фасо да има разположени наемници от руската група "Вагнер", въпреки че хунтата поддържа връзки с Москва.

Буркина Фасо скъса военен договор с Франция

Буркина Фасо скъса военен договор с Франция

Още една страна се обръща към ЧВК "Вагнер"?

"Навсякъде чуваме, че Вагнер е в Уагадугу... (този слух) беше създаден, за да се дистанцират всички от нас", каза той.

Миналия месец Париж потвърди, че военнослужещите от специалните сили, разположени в помощ на борбата с продължаващия от години джихадистки бунт, ще напуснат страната до един месец.

Гневът в армията срещу неуспеха на правителството да спре джихадисткия бунт, който бушува от 2015 г. насам, беше причина за два преврата в Буркина Фасо през миналата година.

Буркина Фасо гони френския контингент

Буркина Фасо гони френския контингент

Мрачни прогнози за Африка

Насилието от страна на бунтовниците, свързани с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава", уби хиляди хора и принуди още около два милиона да напуснат домовете си.