Бурни протести избухнаха в най-малко девет града в Боливия на фона на непрекъснато объркване относно резултата от президентските избори в неделя. Подозрението възникна сред противниците на действащия президент Ево Моралес, след като бързо преброяване е изненадващо спряно, съобщава БиБиСи.

Основният му съперник Карлос Меса заяви, че резултатите са измамни. Все още продължава броенето, а Моралес е на първо място, но в момента няма достатъчно преднина, за да няма втори рунд.

Бързото преброяване, при 95.6% от проверените гласове, извежда Моралес пред Меса с преднина от 9.33 процентни пункта. Това е само малко преди 10%, което му е необходимо, за да спечели веднага.

Ако този резултат се потвърди, Моралес и Меса ще се изправят един срещу друг на балотаж на 15 декември. При 72% от преброените гласове Моралес имаше преднина от 0,58 пункта над Меса, с което балотажът бе твърде вероятен.

Но след това уебсайтът с бързото броене спря да се актуализира за 24 часа, което накара наблюдателите на изборите от Организацията на американските щати (OAS) да изразят своята загриженост.

Моралес води на изборите в Боливия, но отива на балотаж

Моралес води на изборите в Боливия, но отива на балотаж

За първи път не печели още на първия тур

След като преброяването бе преустановено, Моралес каза на своите привърженици, че е уверен, че когато гласовете от селските райони се съберат, няма да има нужда от балотаж.

Когато най-накрая бе актуализирано в понеделник вечертаМоралес имаше преднина от 10,12 процентни пункта.

Мисията на OAS нарече промяната "драстична и трудна за обяснение". "Надяваме се, че резултатът от окончателното изчисление ще се придържа към волята на избирателите, изразена при вита".

В този момент в градове в Боливия избухнаха протести с недоволни избиратели, за които се съобщава, че са подпалили урните в градовете Сукре и Тария. Хиляди боливийци също демонстрираха пред хотела в град Ла Пас, където Върховният избирателен трибунал се събра да обработи гласовете.

Меса отрича актуализираните резултати: "Няма да признаем онези резултати, които са част от срамна, изчерпана измама, която поставя боливийското общество в излишно напрежение."

"Вярваме, че гражданите няма да приемат това", коментира той в опозиционната крепост Санта Крус. "Това правителство създаде невъзможна ситуация. Това е подигравка с народния вот." Опозиционна група в Санта Крус призова жителите да участват в обща стачка, която започва по обяд във вторник.

Майкъл Козак, най-високопоставеният американски дипломат за Латинска Америка, коментира, че се правят "опити за подкопаване на демокрацията на Боливия".

"Ще работим с международната общност, за отговорност към всеки, който подкопава демократичните институции на Боливия. Ние отхвърляме всякакви опити за иницииране на насилие и призоваваме всички страни да разрешат ситуацията с мирни средства".

Протести в Боливия срещу Моралес

Протести в Боливия срещу Моралес

Моралес загуби в началото на 2016 г., когато 51% от боливийците отхвърлиха на референдум