Бурунди отказа военната помощ на Африканския съюз

Автор:

Правителството на Бурунди отказа предложената от Африканския съюз военна помощ и предупреди, че ще счита за нападение изпратени в страната военни без негово съгласие. Властите могат и са решени да се справят сами със ситуацията. Това се казва в изявление на правителствен говорител, цитирано от АП.

Както съобщихме по-рано, Африканският съюз взе решение да изпрати 5-хиляден миротворчески контингент в Бурунди.

В страната насилието не стихва вече повече от половин година, след като през май месец президентът на страната Пиер Нкурунзиза успя да удържи властта след провален опит за държавен преврат, организиран от военните.

Африканският съюз предложи на властите в Бурунди да се съгласува план за разполагане на миротворческия контингент в близките четири дни.

Мандатът на миротворците ще включва защита на цивилните граждани и създаване на условия за провеждане на диалог между различните политически сили в страната.

Както по-рано отбеляза агенция Ройтерс, това е първият случай, когато Африканският съюз решава да разположи военни в страна, която е неин член, но на този етап властите се противопоставят на такова решение.

Webcafe

Избрано

валутни курсове

USD USD

1.80560

CHF CHF

1.99574

EUR EUR

1.95583

GBP GBP

2.27846

Абонирай се

subscribe

най-четените новини за