Нови сблъсъци избухнаха в близост до тайландската столица Банкок, съобщава БиБиСи. При конфликта между тайландските военни и протестиращите демонстранти, известни като „червените ризи", са пострадали 16 души.

АФП съобщава и за един загинал полицай.  Агенцията посочва, че военните са използвали халосни патрони и са произвели предупредителни изстрели във въздуха с цел да разпръснат събралите се демонстранти.

Въпреки това около 100 от протестиращите са влезли в директен сблъсък с полицейски кордон. Органите на реда са използвали палки, за да се защитят, а в отговор „червените ризи" са ги замервали с камъни. Много от демонстрантите са се придвижвали на мотори, отбеляза АП.

Сблъсъците са станали в район, намиращ се на 40 километра от Банкок, уточнява БиБиСи. Конфликтът обаче е бил спрян от внезапно разразила се буря.

Усложнената обстановка в Тайланд продължава вече повече от месец. Движението на червените ризи - Обединен фронт за демокрацията непрестанно организира масови демонстрации с искане за оставката на правителството на премиера Абхисит Веджаджива и провеждане на извънредни избори.

Червените ризи са привърженици на сваления през 2006 година с военен преврат премиер Таксин Чинават.