Американският президент Джордж Буш не изключи възможността руските радари да бъдат включени в противоракетната система, която САЩ смята да изгради в Източна Европа.

Няколко часа преди началото на срещата на НАТО в Букурещ Джордж Буш каза, че не изключва „безпрецедентно ниво на сътрудничество" по ПРО с Москва.

САЩ настояват, че противоракетната система е необходима за предупреждение от евентуални ракетни нападения от страна на Иран. Русия категорично се противопоставя с аргумента, че системата, както е разгърната по план в Чехия и Полша, ще представлява опасност за собствената й сигурност.

Миналата година руският президент Валдимир Путин предложи на Вашингтон да използва Габалинската радиолокационна станция в северен Азербайджан и строящия се радар в Армавир, Краснодарския регион.
Тогава отговорът на Вашингтон беше, че руските военни обекти могат да допълнят, но не и да заменят американската система в Чехия и Полша.

"Ние каним Русия да се присъедини към нас за съвместна работа", заяви Джордж Буш в Букурещ. По думите му руските елементи могат да станат част от системата на мониторинг на заплахата, които да доведат до безпрецедентно ниво на стратегическо сътрудничество между Русия и НАТО."

Едновременно с това в изказването си американският президент подчертава, че сама по себе си ПРО системата е жизнено важна.

В петък, след официалното закриване на срещата на високо ниво в Букурещ ще се състои среща между Джордж Буш и Владимир Путин. Разговорът ще се проведе в резиденцията на руския президент в Сочи. Главна тема се очаква да бъде именно изграждането на противоракетната система в Източна Европа.
Руският президент Владимир Путин ще присъства на двудневната среща на НАТО без да има включени в програмата му официалния изявления.