Бившият президент Джордж Буш - младши е разговарял и поздравил новоизбрания президент Джо Байдън в неделя за победата му на изборите, съобщи АП.

"Въпреки че имаме политически различия, аз знам, че Джо Байдън е добър човек, спечелил възможността да ръководи и обединява страната ни".

Големите съюзници на САЩ поздравиха Байдън въпреки отказа на Тръмп да отстъпи

Големите съюзници на САЩ поздравиха Байдън въпреки отказа на Тръмп да отстъпи

Макрон към Байдън: Имаме много работа и предизвикателства, хайде да работим заедно

Това заяви Джордж Буш - младши в изявление, в което той разкрива, че бившият държавен глава отправя своите "топли поздравления и благодари на Байдън за изнесеното от него патриотично послание".

Байдън: Аз ще бъда президент обединител

Байдън: Аз ще бъда президент обединител

В първата си реч, откакто бе избран за президент на САЩ.

Повечето големи американски мрежи обявиха в събота за победата на Джо Байдън в президентската надпревара, след като преднината на бившия вицепрезидент над президента Доналд Тръмп в Пенсилвания нарасна до над 40 000 гласа.

Буш - младши също поздрави Доналд Тръмп за спечелената подкрепа на повече от 70 милиона американци и каза, че гласовете им ще бъдат "чути чрез избрани републиканци на всяко ниво на управление".

"Президентът Тръмп има право да поиска повторно преброяване и да отправя правни предизвикателства, така че всички нерешени въпроси ще бъдат коректно разгледани", каза той.

"Американският народ може да има увереност, че тези избори са били фундаментално честни, целостта им ще бъде потвърдена и резултатът от тях е ясен", заяви Буш - младши.

Републиканецът Джордж Буш - младши беше президент на САЩ от 2001 до 2009 г.

Той стана президент след много тежка предизборна надпревара в щата Флорида през 2000 г. Тя беше обект на ожесточени правни спорове между Буш и неговия опонент Ал Гор.

Гласовете във Флорида бяха преброени повторно, което приключи месец след изборите с противоречиво решение на Върховния съд в полза на Буш - младши.