Някои от най-големите и най-близки съюзници на Съединените щати бързо поздравиха Джо Байдън за победата му на президентските избори, въпреки че Доналд Тръмп все още не я е признал, пише "Ройтерс".

Германия, Канада и Франция, които са имали обтегнати връзки с администрацията на Тръмп, въпреки че са нейни партньори от Г7 и НАТО, бяха сред първите, които признаха победата на Байдън, скоро след като големите американски телевизионни мрежи я обявиха.

"Очаквам с нетърпение бъдещото сътрудничество с президента Байден", заяви германският канцлер Ангела Меркел в изявление в Twitter. "Нашето трансатлантическо приятелство е незаменимо, ако искаме да овладеем големите предизвикателства на нашето време."

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че очаква с нетърпение да се справим с "най-големите предизвикателства в света" с новата администрация, включително изменението на климата, въпрос, по който много държави са спорили с Тръмп.

Британският премиер Борис Джонсън, който има много по-гладки отношения с Тръмп, също подхвана темата за изменението на климата, поздравявайки Байдън.

"САЩ са най-важният ни съюзник и с нетърпение очаквам да работим в тясно сътрудничество по нашите общи приоритети, от изменението на климата до търговията и сигурността."

Вашингтон официално се отказа от Парижкото споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове в сряда, изпълнявайки обещанието на Тръмп да изтегли втория по големина емитер в света от пакта. Байдън обеща да се присъедини отново към споразумението, ако бъде избран.

"Американците са избрали своя президент", пише в туитър френският президент Еманюел Макрон. "Имаме много работа, за да преодолеем днешните предизвикателства. Хайде да работим заедно!"

Нетаняху поздрави Байдън за победата и благодари на Тръмп за всичко

Нетаняху поздрави Байдън за победата и благодари на Тръмп за всичко

"Джо, нашата топла лична връзка вече е на близо 40 години и те познавам като голям приятел на Израел"

Ирландия, където са семейните корени на Байдън, го нарече 46-ия президент на САЩ, въпреки че Тръмп обвини Байдън, че "бърза да се представя фалшиво за победител". Тръмп се оплака от изборна измама, без да предостави доказателства.

"Ирландия се гордее с избора на Джо Байдън, точно както ние се гордеем с всички поколения ирландски жени и ирландски мъже и техните предци, чийто труд и гений обогатиха многообразието, което задвижва Америка", заяви премиерът Майкъл Мартин в изявление.

Индийският премиер Нарендра Моди посочи Байдън и Камала Харис в своя поздравителен туит. Харис, чиято майка емигрира от Индия, става първата жена, първата чернокожа американка и първата азиатска американка, която печели втория най-висок пост в САЩ.

"Вашият успех е пробив и е въпрос на огромна гордост за всички индийски американци", пише Моди.

Египет, един от най-големите съюзници на Вашингтон в Близкия изток, също поздрави Байдън, както и Ливан, който е в обвързани отношения със САЩ.

Русия обаче не даде незабавен коментар. В навечерието на гласуването президентът Владимир Путин критикува антируската реторика на Байдън, но приветства коментарите му относно контрола върху ядрените оръжия. Путин защити и сина на Байдън, Хънтър, срещу критиките на Тръмп.

Премиерът на Пакистан Имран Хан заяви, че очаква с нетърпение да работи с Байдън за търсене на мир в съседен Афганистан. Администрацията на Тръмп изтегля американски войски от Афганистан в сделка с талибанските бунтовници, които Кабул и неговите съюзници отдавна смятат за подкрепяни от Пакистан.

Световните лидери в неделя приветстваха избора на Джо Байдън за президент на САЩ като шанс за засилване на сътрудничеството по изменението на климата, коронавируса и други проблеми след четири години отказ на президента Доналд Тръмп от международни съюзи.

Тръмп все още не е признал поражението си, но западните и азиатските съюзници изразиха надежда за ново начало след политиката на Тръмп.

Премиерът на Австралия Скот Морисън  заяви пред журналисти, че очаква "голямо партньорство" с Вашингтон. Той цитира предизвикателства, включително коронавирусът и "осигуряването на свободен и отворен" индо-тихоокеански регион, препратка към споровете на Китай със съседите му за контрола върху огромни участъци от океана. "Американското ръководство е необходимо за посрещане на тези предизвикателства", каза Морисън.

Тръмп: Измамна победа за Байдън

Тръмп: Измамна победа за Байдън

С нови факти около изборите излезе президентът