Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави в неделя кандидатите за президент и вицепрезидент на демократическата партия Джоузеф Байдън и Камала Харис за победата им на изборите в САЩ.

"Поздравления за Джо Байдън и Камала Харис. Джо, нашата топла лична връзка вече е на близо 40 години и те познавам като голям приятел на Израел. Очаквам с нетърпение да работя и с двамата за по-нататъшно укрепване на специалния съюз между САЩ и Израел", написа Нетаняху в "Туитър".

Нетянху благодари на Доналд Тръмп "за приятелството, проявено към Израел, и личното приятелство, за признаването на Йерусалим и Голанските възвишения, за противопоставянето на Иран, за историческите мирни споразумения и за извеждането на американо-израелския съюз до безпрецедентни висоти".

Израелският президент Ривлин, поздравявайки Байдън в неделя, отбеляза, че "стратегическият съюз между двете страни и народите е по-силен от всяко политическо ръководство и се основава не само на приятелството". "То е дълбоко вкоренено в нашите общи ценности и в дългогодишния ни ангажимент към свободата и демокрацията като основите на нашето общество. Не се съмнявам, че нашите специални отношения и многостранно сътрудничество ще продължат да процъфтяват и да се развиват".

Ръководителят на партията Кахол-Лаван (основният партньор в правителствената коалиция на партията Ликуд на Нетаняху), израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви в "Туитър", че Байдън е "привърженик и истински приятел на Израел". Той отбеляза, че Харис "влезе в историята като първата жена, номинирана за вицепрезидент".

Израелският външен министър Габи Ашкенази, който също представлява партията Кахол-Лабан в кабинета, написа , че "приятелството на избрания президент с Израел и неговият отличителен опит в подкрепата на Израел датира от почти половин век." "Силно вярвам, че под негово ръководство стратегическият съюз между нашите две страни ще продължи да процъфтява", добави той.

Times of Israel отбелязва, че Нетаняху изчака почти 12 часа, преди да поздрави Байдън за победата му на президентските избори.

Особено близките отношения на Нетаняху с Тръмп бяха след остри отношения с неговия предшественик Барак Обама, които според някои критици отчуждиха демократите и компрометираха американската двупартийна подкрепа за Израел.

Проблем между Нетаняху и новата администрация може да възникне предвид обещанието на Байдън да възстанови участието на САЩ в иранската ядрена сделка и вероятната опозиция от Белия дом на израелското заселване на окупирана земя.

След като бе в непосредствена близост до Тръмп през последните четири години, Нетаняху може да се сблъска с политически удар - въпреки че може да бъде забавен от необходимостта на идващата администрация на Байдън да се справи първо с кризата с COVID-19 и икономическите проблеми на САЩ, пише "Ройтерс".

Байдън: Аз ще бъда президент обединител

Байдън: Аз ще бъда президент обединител

В първата си реч, откакто бе избран за президент на САЩ.