Американският държавен глава заяви, че решително подкрепя членството на Хърватия в НАТО, но отказа да коментира дали на страната ще бъде предложено да се присъедини към Алианса на предстоящата среща на върха в Букурещ.

Това решение ще бъде взето от всички страни членки на НАТО, заяви американският президент в интервю за хърватска телевизия, цитиран от АП.

Що се отнася за настоящата ситуация на Балканите, провокирана от отделянето на Косово, Буш беше категоричен, че това е било възможно най-доброто решение.

Подкрепям независимостта на Косово, защото смятам, че това е най-доброто за региона и е възможно най-благоприятният начин за установяване на мир, каза още той.

Американският президент добави, че се надява в крайна сметка сръбското правителство да подкрепи развитието на новата държава.

Наистина се надявам, че Сърбия ще осъзнае, че на сърбите в Косово са гледа с изключителен респект, че техните права като малцинство са уважавани и по тази начин Белград ще започне да помага на Косово, вместо да го спъва по пътя на успеха му, добави американският държавен глава.