Успехът в Ирак е възможен, смята президентът Джордж Буш, но ще отнеме месеци, а не дни или седмици.

Четири години след заповедта за инвазия в Ирак Буш направи изявление, за да защити по-нататъшното участие на САЩ в кампанията, предаде АП.

Той изтъкна, че е необходимо повече време, за да има ефект изпращането на още 21 500 американски войници, които да пазят Багдад. Особено като се има предвид, че досега в столицата са пристигнали по-малко от половината от допълнителните части, добави Буш, чийто план бе посрещнат с много критики от страна на демократите.

В изказването си президентът се противопостави на условието на демократите да се постави срок за изтеглянето на американските войници от Ирак - есента на 2008 година, което те обвързват с военния бюджет за следващата година.

Това според Буш е отстъпление от ангажиментите на САЩ в Ирак. По думите му иракските лидери трябва да направят още много за постигане на заложените цели, но той подчерта, че Вашингтон също има своите ангажименти.

Джордж Буш каза, че изтеглянето от Ирак може и да има задоволителни резултати в краткосрочна перспектива, но последиците за американската сигурност ще бъдат унищожителни.

В проектобюджета е заложен краен срок за изтегляне - първи септември 2008 година, с възможност срокът да се изтегли по-рано, ако иракското правителство не изпълни ангажиментите си за сигурността, разпределението на постъпленията от петрола и други поставени цели.