Кандидатът за президент на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) и настоящ министър на външните работи на Северна Македония Буяр Османи обяви в понеделник вечерта, че е събрал необходимите 10 000 подписа, необходими за президентската кандидатура, съобщава МКД.

Във "Фейсбук", Османи изрази задоволството си, че необходимите подписи, са събрани за рекордно кратко време - два работни дни. 

"Те са най-голямото признание, но преди всичко голямо задължение да вляза с най-голяма сериозност в тази историческа кандидатура за президент на Република Северна Македония", написа Османи.

Той пожела позитивна кампания в президентските избори със състезание на идеи.

По данни на Държавната избирателна комисия от 25 февруари до 20.00 часа на второ място е кметът на Куманово Максим Димитриевски, който е събрал 5923 подписа, а кандидатът на левицата Биляна Ванковска има 4478 подписа до момента.

Талат Джафери получи мандат за служебно правителство на РСМ

Талат Джафери получи мандат за служебно правителство на РСМ

То трябва да подготви изборите на 8 май

Припомняме, че в края на януари президентът на Македония Стево Пендаровски повери мандат за съставяне на преходното правителство на Талат Джафери, който е технически премиер от 28 януари до провеждане на предстоящите избори през пролетта. Джафери преди това подаде оставката си от поста председател на парламента и той бе поет от Йован Митрески от СДСМ.

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски внесе оставката си като премиер.

Ковачевски изрази задоволството си от работата на своето правителство и увереност, че след изборите на 8 май той отново ще бъде министър-председател и същото, европейски ориентирано парламентарно мнозинство, ще доведе страната до членство в ЕС.

Пендаровски вече обяви, че няма да търси преизбиране на следващите президентски избори и СДСМ трябва да предложи друг кандидат.

Основните политически партии се споразумяха през декември да проведат избори на 8 май, два месеца по-рано. Парламентарните избори ще съвпаднат с втория тур на президентските избори.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да изпълни изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.