Президентът на Венецуела Уго Чавес смята, че преговорите в Коста Рика за урегулиране на конфликта в Хондурас са "били обречени на провал още преди започването си" и обвини САЩ в допускането на "сериозни грешки", когато са призовали за провеждането на подобни преговори.

Това съобщи РИА Новости. 

Чавес изрази своето неодобрение, че незаконно дошлият на власт Мичелети е участвал в преговорите като легитимен президент. Венецуелският президент заяви, че преговорите са "станали капан, създаващ опасен прецедент".

"Какъв ужас, когато законен президент приема узурпатор в качеството на свой колега", заяви Чавес на пресконференция в Каракас за срещата на Ариас с Мичелети.

Според венецуелския президент, представителят на превратаджиите е трябвало да бъда арестуван в Коста Рика.

В нощта на 28 юни военните извършиха преврат в Хондурас, а президентът на страната Мануел Селая беше насилствено екстрадиран в Коста Рика. На 9 юли в Коста Рика при посредничеството на президента Оскар Ариас започнаха преговори. Селая и изпълняващият длъжността президент на Хондурас Роберто Мичелети отказаха да общуват помежду си и всеки от тях проведе отделна среща с Ариас.

По-рано САЩ предложиха провеждането на преговори в столицата на Коста Рика между Селая и Мичелети, като се надявах, че това ще доведе до връщането на президента на Хондурас в родината, въпреки че Върховният съд, Конгреса и армията обвиниха Селая в нарушаване на конституцията и опит за узурпиране на властта.