Войната в Украйна за пореден път демонстрира наличието на "двойни стандарти" в света. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на 48-ата среща на външните министри на страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) във вторник в пакистанската столица Исламабад, предава Анадолската агенция.

Според турския министър е недопустимо да се прави разлика между кръвопролития в различните региони на света.

"Имаше такива, които казват, че "Украйна не е Близкият изток или Афганистан". Но за нас в Турция няма разлика между смъртта на хора в Харков или Алепо", каза Чавушоглу.

Военни експерти коментират, че спрямо украинските градове Русия използва тактика "като в Алепо" - тактика на максимален натиск върху цивилното население". От самото начало Русия заявява, че не атакува цивилното население и целите й са само военни.

ООН заявява че над 900 цивилни са убити от началото на руската военна кампания в Украйна, а над 3,5 милиона са напуснали границите на страната.

САЩ са предложили Турция да прехвърли на Украйна своите С-400

САЩ са предложили Турция да прехвърли на Украйна своите С-400

Анкара не се очаква да приеме

Турският външен министър винаги казва, че Анкара е заела принципна позиция по украинско-руската криза от самото начало.

"В тази война е необходимо да се спре кръвопролитието възможно най-скоро. Турското ръководство, представлявано лично от президента Реджеп Тайип Ердоган, полага активни усилия в тази посока", подчертава министърът.

Ръководителят на турската дипломация отбеляза, че усилията на Анкара за прекратяване на военните действия в Украйна продължават успоредно с започналите руско-украински преговори.

Киев иска Турция да бъде сред страните, които предлагат гаранции за сигурност на Украйна като част от всяка сделка с Русия за прекратяване на войната, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в четвъртък след среща с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, предава Ройтерс.

Говорейки на брифинг след разговори с турския външен министър в западноукраинския град Лвов, украинският му колега Дмитро Кулеба каза, че Турция също помага за установяване на преки преговори между украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин.