Съединените щати неофициално са повдигнали пред Турция възможността Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 в Украйна, според източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Представители на САЩ са отправили предложението през последния месец на турските си колеги, но не е било отправено конкретно или официално искане, са казали източниците, като са уточнили, че това е станало по време на посещението на заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман в Турция по-рано този месец.

В последните дни администрацията на Байдън моли съюзници, които разполагат със съветски или руски системи и оборудване, включително С-300 и С-400, да обмислят прехвърлянето им в Украйна, за да й помогнат в борбата срещу руската инвазия, започнала на 24 февруари.

Идеята, която според анализаторите със сигурност ще бъде отхвърлена от Турция, е била част от по-широка дискусия между Шърман и турски служители за това как Съединените щати и техните съюзници могат да направят повече за подкрепа на Украйна.

Турските власти не са коментирали никакво предложение на САЩ, свързано с прехвърлянето на Украйна на системите С-400, които са обект на дългогодишен спор между Анкара и Вашингтон. Служители на турското външно министерство не са коментирали темата.

Турски източници и анализатори казаха, че подобно предложение не би било прието от Турция, цитирайки проблеми, вариращи от технически препятствия, свързани с инсталирането и експлоатацията на С-400 в Украйна, до политически опасения за реакцията на Русия.

Вашингтон многократно е молил Анкара да се освободи от руските системи с ракети земя-въздух, още след като пристигна първата доставка през юли 2019 г. Съединените щати наложиха санкции на турската отбранителна индустрия и извадиха Турция от програмата за изграждане на изтребители F-35.

Анкара заяви, че е била принудена да избере С-400, тъй като съюзниците не са предоставили сходни оръжия при задоволителни условия.

САЩ искат да се възползват от настоящата ситуация в Украйна, за да върнат Турция обратно в орбитата на Вашингтон. Усилията за намиране на "творчески" начини за подобряване на обтегнатите отношения се ускориха през последните седмици, въпреки че досега нито едно конкретно предложение не е довело до положителен резултат, твърдят запознати с процеса източници от САЩ и Турция.

"Мисля, че всички знаят, че С-400 е дългогодишен проблем и може би това е моментът, в който можем да измислим нов начин за решаване на този проблем", каза Шърман пред турската телевизия "Хабертюрк" в интервю на 5 март.

Анкара формулира внимателно своята реторика, за да не "разгневи" Москва, твърдят анализатори, тъй като Турция има тесни връзки в областта на енергетиката, отбраната и туризма. Но Анкара също продаде високоефективни военни дронове на Киев и подписа сделка за съвместното им производство, което "ядоса" Кремъл. Турция също се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим през 2014 г.

Припомняме, на 17 март външният министър Дмитрий Кулеба проведе разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу, който посети Украйна. След тази среща се появи информация, че Турция е готова да разгледа възможността в бъдеще да стане един от гарантите за сигурността на Украйна.

От самото начало на руско-украинската криза Анкара зае ясна, балансирана и обективна позиция, говорейки в подкрепа на върховенството на правото. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, преди разговори с руския външен министър Сергей Лавров в Москва, предава Анадолската агенция.

Турция поддържа положителни отношения както с Украйна, така и с Руската федерация, играейки ролята на честен посредник, заяви по време на това посещение Чавушоглу.

Турция е ангажирана с Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите (Босфора и Дарданелите) и ще спазва нейните разпоредби. "С радост научихме за решението на Русия да не прекарва (военни) кораби през проливите", каза турският външен министър.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нееднократно предлага да организра среща очи в очи между президентите на Русия и Украйна в Турция и да помогне по всякакъв начин за спиране на този конфликт между две приятелски на Анкара страни.