Чехия и Словакия блокираха приемането на заключенията на Съвета на Европейския съюз за разширяването, в които имаше текст за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на погрешно интерпретиране на историята, предаде БНР.

Междувременно българското Министерство на външните работи изрази съжаление, че двете страни се предприели подобна стъпка без да обяснят позицията си.

"България изразява съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави членки без обяснение по време на днешния Съвет на ЕС "Околна среда". Готови сме да чуем притесненията, които са довели до това решение, и да продължим да полагаме усилия за постигане на консенсус по разширяването.

България даде своето одобрение за заключенията на Съвета по време на заседанието на КОРЕПЕР II, проведено на 16 декември, по време на което бе постигнат консенсус от Германското председателство. В заключенията, по настояване на България, бе добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята. По време на заседанието заключенията бяха одобрени от всички." - посочват от МВнР.

Захариева: Северна Македония не оценява приятелските ни действия

Захариева: Северна Македония не оценява приятелските ни действия

Договорите се подписват, за да се спазват, напомня Джамбазки

Според кореспонденция на агенция МИА от Брюксел, цитирана от БНР, Чехия и Словакия смятат, че съюзът е бил твърде отстъпчив към българските искания. Информацията е позована на неназовани дипломатически източници.

В позицията на българското външно министерство се подчертава, че ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи.

Захариева: Позицията ни към РС. Македония не е "вето"

Захариева: Позицията ни към РС. Македония не е "вето"

Недопустимо е да се дискредитират членове на семейство

"Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС." - се казва още в изявлението на МВнР.

В позицията се уточнява, заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония. България изразява одобрение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното допълнително време за подобряване на рамката за Република Северна Македония.

Михаел Рот: Стремим се към компромис за начало на преговорите със Северна Македония

Михаел Рот: Стремим се към компромис за начало на преговорите със Северна Македония

Всичко останало би било политическа грешка