Министерството на здравеопазването на Чехия е разпоредило да бъдат изгорени хиляди неизползвани ваксини против свински грип.

32 млн. чешки крони (близо 1,24 млн. евро) изгоряха буквално за минути, коментира местната телевизия Nova. Това е общата стойност на лекарствата, закупени по време на бума на вируса A(H1N1) тази година.

За ваксините Министерството на здравеопазването на Чехия е платило по 220 крони на бройка.

Чешкият лекарски съюз не е съгласен с изгарянето и го определя като излишно прахосничество, заради което някой трябва да бъде наказан.

Изгорени са 130 килограма ваксини. По думите на говорителя на Министерството на здравеопазването Властимил Стршен са ликвидирани 145 хиляди бройки. Това се е наложило, защото е изтекъл срокът им на годност или опаковката им е била разпечатана.

Междувременно бившият министър на здравеопазването Дана Юрашикова оценява разходите за унищожаването на лекарствата, включително транспортирането, на 2 млн. чешки крони.

Това определено е показател за това, как подобно нещо не трябва да се прави...
Задължително някой трябва да понесе отговорност
, категоричен е председателят на чешкия лекарски съюз Милан Кубек.

Министерството на здравеопазването няма да унищожава повече ваксини срещу свински грип до края на годината. Излишъкът ще бъде използван за ваксиниране срещу сезонния такъв, съобщават още от чешкото ведомство.

Припомняме, у нас скандалът около ваксините за свински грип коства поста на бившия здравен министър Божидар Нанев. Именно заради доставката на ваксини и противогрипни препарати от компанията Рош, Нанев бе обвинен, че е ощетил държавата с милиони.

Според вестник Гардиън миналата година фармацевтичните компании, изработващи ваксини и препарати против свински грип, са спечелили 7 млрд. долара от правителствени поръчки.

В крайна сметка повечето хора не пожелаха да се ваксинират, защото болестта не се оказа толкова сериозна. Случаят в България е същият - ваксините, поръчани от здравното министерство, стоят на склад.

Междувременно Световната здравна организация обяви край на пандемията от свински грип едва в началото на този месец.