Чешката армия трябва да получи 210 верижни бойни машини за пехотата (БМП) с търг, който се открива Министерството на отбраната на републиката, съобщава чешката информационната агенция CTK, цитирана от ТАСС.

Министерството на отбраната избира четири западни компании, произвеждащи военно оборудване, които са поканени да участват в търга.

Това са американската компания General Dynamics, британската BAE Systems и две военно-промишлени предприятия в Германия - Rheinmetall Landsysteme и консорциума PSM.

Техните представители ще бъдат запознати с техническите характеристики, на които трябва да отговарят БМП, включително оръжията, инсталирани върху тях.

Столтенберг: Нужно е увеличение на разходите за защита на страните от НАТО

Столтенберг: Нужно е увеличение на разходите за защита на страните от НАТО

Настоящата световна ситуация го налага

По-рано министърът на отбраната на Чешката република Любомир Метнар заяви пред репортери, че търгът ще е най-големият в историята на националните въоръжени сили.

Договорът с победителя трябва да бъде подписан не по-късно от септември 2019 г.

БМП, според Метнар, трябва да са налични в армията до 2024 година. Цената на търга е приблизително 2 млрд. евро.

В чешките въоръжени сили новите бойни машини на пехотата трябва да заместят съветските БМП-2, които са произведени по лиценз от 1987 г. до 1989 г. в Чехословакия. В чешката армия, от 2016 г., има 120 от тези БМП.

НАТО изгражда складове за американска военна техника в Полша

НАТО изгражда складове за американска военна техника в Полша

Столтенберг: Показателно е за доброто сътрудничество на Алианса със САЩ