Чехия определи главата на Руската православна църква - патриарх Кирил, за първия човек в своя национален списък със санкции поради подкрепата му за руската инвазия в Украйна, съобщава "Ройтерс".

76-годишният патриарх Кирил е вписан с гражданското си име Владимир Михайлович Гундяев в списъка на санкционираните, който е публикуван на уебсайта на чешкото външно министерство.

Включването му в черния списък означава, че му е забранено да влиза в Чешката република - страна членка на Европейския съюз и НАТО, нито му е позволено да извършва финансови трансакции с чешки граждани.

ЕС с нов компромис към Унгария - отменя санкциите срещу патриарх Кирил

ЕС с нов компромис към Унгария - отменя санкциите срещу патриарх Кирил

Будапеща заплаши да блокира новия пакет санкции срещу Русия

"Честите му публични коментари в подкрепа на войната в Украйна, оправдаващи зверствата, извършени от руските войски там - всичко това са ясни доказателства, които могат да бъдат открити публично", заяви външният министър Ян Липавски.

Патриарх Кирил е близък съюзник на президента Владимир Путин и силно подкрепи войната в Украйна, при която десетки хиляди хора загинаха, а милиони бяха прогонени от домовете си. Русия отрича обвиненията във военни престъпления в Украйна.

Миналата година ЕС се опита да включи патриарх Кирил в своя списък със санкции, но държавите членки не успяха да постигнат единодушие по въпроса, тъй като Унгария се противопостави на подобен ход.

Вчера руският патриарх нарече руснаците, които не служат на страната си, "вътрешни врагове" и описа патриотизма като "най-голямата добродетел".

Руският патриарх: Всички грехове се опрощават, ако ви убият в Украйна

Руският патриарх: Всички грехове се опрощават, ако ви убият в Украйна

И православната църква в помощ на частичната мобилизация на Путин