Европейската комисия в сряда подготви санкции срещу главата на Руската православна църква патриарх Кирил като част от шестия си пакет от санкции срещу Русия, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Според документ на Европейската служба за външна дейност, видян от изданието, патриарх Кирил е "един от най-видните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна" и ключов играч в засилването на реториката на руския президент Владимир Путин за Украйна.

Комисията изтъква поредица от провоенни проповеди и изказвания на патриарх Кирил през месеците след началото на руската инвазия плюс благословията му за руските войници, които се бият в Украйна.

"Следователно патриарх Кирил е отговорен за подкрепата или прилагането на действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна", се казва в документа.

Главата на Руската православна църква е дългогодишен съюзник на Путин, връзка, която повдига много въпросителни сред другите църковни лидери. В интервю, публикувано във вторник, папа Франциск каза, че е предупредил Кирил да не се "превръща в църковен помощник на Путин".

Страните от ЕС тепърва трябва да се споразумеят за пакета от санкции - който включва широки ограничения върху руския петрол, банките и телевизионните оператори - преди той да влезе в сила.

Папа Франциск поискал среща с Путин, повече от месец чака отговор

Папа Франциск поискал среща с Путин, повече от месец чака отговор

Провел е 40-минутен разговор с патриарх Кирил

Патриарх Кирил (светско име: Владимир Михайлович Гундяев) е роден в Ленинград (дн. Санкт Петербург)на 20 ноември 1946 година. След завършване на гимназия постъпва в Ленинградската духовна семинария, а после завършва и Ленинградската духовна академия през 1970 година с отличие. През 1976 година е ръкоположен за Виборгски епископ, след което сменя още две епископски катедри, преди да оглави Отдела за външни връзки на Московската патриаршия през 1989 година. На 1 февруари 2009 година е избран за патриарх Московски и на цяла Русия. 

След предоставянето на автокефалия на Украинската православна църква - Киевски патриархат той скъсва отношения с вселенския патриарх Вартоломей I. По негов адрес се носят слухове, че е сътрудничил на КГБ под псевдонима "Михайлов".

Патриарх Кирил преди Великден иска помирение на руския народ в Украйна

Патриарх Кирил преди Великден иска помирение на руския народ в Украйна

Да успокоят сърцата, умовете, душите си, за да може междуособиците да приключат