Гражданите на Чешката република, които възнамеряват да отидат в Украйна, за да се бият срещу руските нашественици, не са застрашени от наказателно преследване в страната си. Това съобщи чешкият премиер Петер Фиала в "Туитър".

"На среща с президента (Милош Земан - ред.) се съгласихме, че можем да гарантираме липсата на наказание за хората, които искат да отидат в Украйна и да се бият на украинска страна", каза той.

Според сегашното чешко законодателство за военна служба във въоръжените сили на друга държава, гражданите са заплашени от пет години затвор.

Чешкият президент Милош Земан бе един от европейските политици, симпатизиращи на руския президент Владимир Путин, но след инвазията в Украйна той го нарече "луд".

Както украинската агенция "Униан" съобщи по-рано, на 3 март президентът Володимир Зеленски обяви, че доброволци от 16 държави идват в Украйна, за да помогнат във войната срещу руските окупатори.

По-рано Литва също разреши на своите граждани да се бият доброволно на украинска страна. Франция в сряда обаче задържа 14 украински военни от Чуждестранния легион - най-елитната френска военна част да заминат да се бият в Украйна, като девет от тях не са имали позволение да напуснат частите си, а останалите пет са били обявени, че са в неизвестност от техните военни подразделения, предаде "Франс прес"

НАТО не иска конфликт с Русия, няма да праща войски в Украйна

НАТО не иска конфликт с Русия, няма да праща войски в Украйна

Началниците на отбраната на страните членки на Алианса обсъдиха хода на военните действия

Официално всички страни от НАТО заявиха, че няма да участват под каквато й да е форма във военните действия в Украйна, за да не се провокира директен конфликт НАТО-Русия.

На 1 март бе съобщено, че британски ветерани от специалните сили вече се бият на страната на Украйна.

В Германия съобщават за "значително по-малко" от 10 регистрирани случая на германци от дясноекстремисткия спектър, които са пътували до Украйна, за да участват в бойни операции там, каза говорителят на германското вътрешно министерство на страната, цитиран от Ройтерс.

"Един от начините да се спрат екстремистите да се включват в конфликта е да им се отнемат паспортите и служителите по сигурността в момента работят по това", каза говорителят.

Германското законодателство обаче не позволява забрана на украински граждани или германски граждани от украински произходн  да пътуват в Украйна, за да участват в защитата на страната си, каза той.