Комунистическите тайни служби в Чехословакия са засилили шпионирането срещу Доналд Тръмп в края на 1980-те години, взимайки го на прицел, за да получат информация за "високите етажи на американското правителство".

Това разкриват архивни документи и свидетелства на бивши шпиони от Студената война, съобщава британският в. "Гардиън".

Държавна сигурност на Чехословакия е провеждала дългогодишна шпионска мисия срещу Тръмп след брака му през 1977 г. за първата му съпруга Ивана Зелничкова. Операцията е била провеждана в град Злин, провинциален град в югозападна Чехословакия, където Зелничкова е родена и е израснала.

Бащата на Ивана - Милош Зелничек, редовно е предоставял информация на местното подразделение на Държавна сигурност за посещенията при дъщеря му от САЩ и за кариерата на своя известен зет в Ню Йорк. Зелничек е бил класифициран като "конспиративен" информатор. Отношенията му с Държавна сигурност са продължили до края на комунистическия режим.

Нови архивни документи, с които са се сдобили от "Гардиън" и чешкото списание Respekt, показват нарастващия интерес на чехословашката Държавна сигурност към Тръмп след президентските избори в САЩ през 1988 г., спечелени от Джордж Буш-старши. Първо разузнавателно управление към Държавна сигурност на Чехословакия, което е отговаряло за външния шпионаж, се е опитвало да "задълбочи" дейностите, свързани с Тръмп.

Бившият служител на Държавна сигурност Властимил Данек, който живее като пенсионер в село Задни Арностов, е потвърдил за разработката срещу Тръмп. Говорейки за първи път публично по темата, той посочил: "Тръмп, разбира се, беше много интересна личност за нас. Той беше бизнесмен, той имаше много контакти, дори в американската политика. Ние се съсредоточихме върху него, знаехме, че е влиятелен. Имахме информация, че искаше да бъде президент в бъдеще."

Данек е разкрил също така, че негови началници в централата на Държавна сигурност в Прага също са се интересували от Тръмп. "Не само ние се интересувахме от него. Първо разузнавателно управление на Държавна сигурност се интересуваше от него. Не знам дали Първо разузнавателно управление е споделяло информация за Тръмп с КГБ. Не мога да потвърдя или да отрека", посочва бившият служител на Държавна сигурност.

Той добавил: "Не искам да ви казвам повече подробности. Това е минало, което бих искал да забравя. Не искам да имам никакви проблеми."

От документите не става ясно дали Съветският съюз е наредил или оформил продължилата 10 години разработка на чехословашката Държавна сигурност по отношение на Тръмп. Ала чехословашките шпиони редовно са споделяли тайни с колегите си от КГБ, като руската служба е имала офис за свръзка в Прага. Много от служителите на чехословашката Държавна сигурност също така са работили директно за КГБ, която е била известна сред тях като "приятелите".

През лятото на 1987 г. Доналд и Ивана Тръмп са посетили Москва и Ленинград след лична покана от съветския посланик във Вашингтон Юрий Дубинин. Пътуването е било уредено от "Интурист", което е туроператор под прикритие на КГБ. Скоро след завръщането си от Москва Тръмп е обявил, че обмислял да се кандидатира за президент. Този опит за включване в президентската надпревара не е успял да се осъществи.

През октомври 1988 г., в навечерието на американските избори, Ивана Тръмп е посетила родителите си в Злин. Според документите тя "уверено" е прогнозирала победата на Буш пред баща си, който на свой ред предава тази информация на местните служители на Държавна сигурност.