Черна гора блокира вноса на стоки от Косово, съобщи Balkaninsight. Причината, посочена от властите, е че те носят печат с името „Република Косово".

Въпреки, че Черна гора призна независимостта на Косово, митническите служители на границата не допускат износа на наши стоки, заяви Бесим Бечай, председател на търговската камара на Косово. По думите му, блокирането на стоките е факт от няколко дни.

Основният аргумент за блокадата е, че търговките печати по тях са нелегитимни и това създава проблем при по-нататъшното им  търгуване. Бечай допълни, че е информирал за проблема властите в Подгорица, но все още очаква техния отговор.

Косовският министър на икономиката Лютфи Зхару коментира, че Прищина очаква проблемът да бъде решен в близките два или три дни.

Balkaninsight допълва, че с отказа си да приема стоки от Косово, Черна Гора се присъединява към Сърбия и Босна и Херцеговина, които също не допускат стоки от бившата сръбска провинция. В резултат Косово заплаши, че ще отвърне с аналогични мерки спрямо продукция от двете страни.

Медията припомня, че трите страни, включително Косово, са част от Централноевропейско споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА).

След новината за блокирането на стоките от страна на Черна гора, властите в Подгорица коментираха, че няма да предприемат същите действия спрямо отказалите вноса на нейни стоки страни, но призова проблемът да бъде разрешен по максимално дипломатичен начин и то в най-кратки срокове.